Foto: Via Twitter, @MemleketimParti

Muharrem İnce, een veteraan-politicus van de belangrijkste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP) die in 2018 voor het presidentschap streed maar verloor van president Recep Tayyip Erdoğan, heeft zijn eigen partij opgericht, de Memleket Partij (Vaderland), na zijn breuk met CHP-leider Kemal Kılıçdaroğlu.

Een petitie voor de oprichting van de partij werd eind 17 mei ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, waardoor de Binnenlandse Partij de 110de politieke partij van Turkije wordt.

Tijdens de eerste vergadering werd İnce gekozen als voorzitter van de partij en voormalig CHP-lid Gaye Usluer als plaatsvervangend leider en woordvoerder van de partij.

“We beloven onze toekomst terug te nemen. Wij beloven dit land te bekronen met democratie, vrijheden en vrede voor de jongeren van dit land en voor iedereen,” vertelde Usluer op een persconferentie.

De Memleket Partij is in het parlement vertegenwoordigd met drie wetgevers die uit de CHP waren gestapt.

İzmir parlementslid Mehmet Ali Çelebi, Karabük parlementslid Hüseyin Avni Aksoy en Yalova parlementslid Özcan Özel zullen ook fungeren als de plaatsvervangende leiders.

İnce, die medio 2020 wat hij de “(Vaderland Beweging)” noemde oprichtte en door het land reisde, kondigde zijn besluit om formeel afscheid te nemen van de CHP aan op een persconferentie die hij op 8 februari in Ankara hield.

Hij was de kandidaat van de CHP tegen Erdogan in de presidentsverkiezingen van 2018 en kreeg 31 procent van de stemmen achter Erdogan’s 53 procent steun.

Hij werd een uitgesproken criticus van Kılıçdaroğlu en deed vergeefse pogingen om hem te vervangen als partijvoorzitter.

Bron: Hürriyet