De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft op 17 juni de naam van de politicus die volgens hem op de loonlijst van de Turkse maffialeider Sedat Peker staat, aan de openbare aanklagers meegedeeld.

De minister zou hebben gezegd dat de politicus momenteel geen afgevaardigde is.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu heeft op 17 juni de naam van de politicus die volgens hem op de loonlijst van maffialeider Sedat Peker staat, aan de openbare aanklagers gegeven.

Soylu zei vorige maand dat een politicus 10.000 dollar per maand van Peker ontvangt zonder de naam van de persoon te noemen, wat een debat op gang bracht over wie op de loonlijst van de maffialeider staat.

De opmerkingen van de minister kwamen nadat Peker Soylu had beschuldigd van diverse misdrijven.

Politici van de oppositie hebben Soylu herhaaldelijk gevraagd om de naam bekend te maken, maar de minister en de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) hebben zich stil gehouden over de kwestie.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, riep eerder parlementsvoorzitter Mustafa Şentop op om de naam te onthullen en zei dat zijn stilzwijgen zou betekenen dat hij degene is die het geld heeft ontvangen.

Şentop heeft Kılıçdaroğlu toen verweten dat hij de suggestie had gewekt en voegde eraan toe dat het de minister zelf was die de naam kon onthullen.

Hij zei ook dat hij een brief aan Soylu heeft geschreven om alle nodige informatie over de kwestie te vragen zodat de desbetreffende gerechtelijke procedure kan worden opgestart.

Soylu en Şentop hadden op 16 juni een ontmoeting van 30 minuten, maar er werd geen verklaring over de kwestie vrijgegeven.

Een dag later bracht Soylu de naam over aan de hoofdofficier van justitie in Ankara en zei naar verluidt dat de politicus momenteel geen plaatsvervanger is.

In een reactie op de kwestie zei minister van Justitie Abdülhamit Gül dat het de plicht van justitie is om de aantijgingen te onderzoeken.

“De deuren van de gerechtsgebouwen staan open voor iedereen om documenten te geven,” zei hij.

Bron: Turkse media