De terroristische PKK, die door Turkije, de Verenigde Staten en de Europese Unie gezien wordt als een terroristische organisatie, kondigde dinsdag laat aan dat ze haar eenzijdig staakt-het-vuren, afgekondigd in de nasleep van twee aardbevingen in februari, heeft beëindigd.

Dit kan gevolgen hebben voor de aanwezigheid van Amerikaanse troepen in Syrië. De groep, beter bekend onder de PKK, noemde de escalerende aanvallen van Turkije tegen haar militanten in Syrië en Irak en het voortdurende isolement van haar gevangen leider, Abdullah Öcalan, als belangrijkste redenen voor het verbreken van de wapenstilstand.

In werkelijkheid rekende de PKK op een overwinning van de oppositie in de beslissende parlements- en presidentsverkiezingen.

Hoewel het wapenstilstand werd voorgesteld als een menselijk gebaar, was het gedeeltelijk bedoeld om de verkiezingsalliantie tussen een blok van zes oppositiepartijen onder leiding van Kemal Kılıçdaroğlu, die werd verslagen door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan, te vergemakkelijken.

Erdoğan gebruikte op zijn beurt de oproepen van de PKK aan het Koerdische volk om zijn rivaal te steunen als bewijs dat Kılıçdaroğlu in bed lag met “terroristen”.

De PKK hoopte dat een overwinning van de oppositie uiteindelijk zou leiden tot hervatting van rechtstreekse vredesbesprekingen met de Turkse staat.

De gesprekken werden in 2009 opgestart door Erdogan, maar liepen in 2015 stuk op de weigering van onder andere de HDP om het huidige presidentiële systeem te steunen dat Erdogan volledige macht geeft.

De meest directe vraag is welk praktisch effect het einde van de laatste wapenstilstand zal hebben. De algemeen heersende mening is dat, in militaire termen, niet veel.

Stadsterreur

Ilhami Isik, een Koerdische commentator die de regering adviseerde over de vredesbesprekingen, zei: “De PKK heeft haar offensieve capaciteit grotendeels verloren, vooral binnen Turkije.”

Maar het is denkbaar dat de terroristen hun toevlucht nemen tot stadsterreur en zich richten op de Turkse toeristenindustrie, voegde hij eraan toe.

Yasar Ciya, een PKK-commandant, liet het volgende doorschemeren op 5 juni in een commentaar aan de pro-PKK nieuwsuitgave Firat News.

“Mocht de vijand erop staan om deze oorlog in 2023 voort te zetten, dan moeten we heel Turkije in een hel veranderen.”

Bron: Nederlandse media