De Turkse aanklagers eisen een gevangenisstraf van één tot twee jaar voor de leden van de Orde van Advocaten van Ankara wegens hun kritiek op homofobe uitspraken van het hoofd van het Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet), Ali Erbaş, in april 2020.

Turkse aanklagers hebben een aanklacht ingediend tegen de advocaten over hun kritiek op homofobe uitspraken gedaan door Religieuze Zaken Directoraat (Diyanet) hoofd Ali Erbaş in april 2020.

De aanklacht eist een gevangenisstraf van één tot twee jaar voor het hoofd van de Orde van Advocaten van Ankara, Erinç Sağkan, en 11 bestuursleden op beschuldiging van “belediging van een openbare ambtenaar”, meldde het persagentschap Doğan op 16 juni.

De aanklacht werd ingediend bij de 3e Zware Strafrechtbank van Ankara nadat het Hoofdofficier van Justitie van Ankara toestemming had gekregen van het Ministerie van Justitie om de advocaten voor het gerecht te brengen.

Homoseksualiteit veroorzaakt ziekten

Op 26 april 2020 richtte Erbaş zich tijdens een preek tegen de Turkse LGBT-gemeenschap en HIV-positieve personen door te beweren dat “homoseksualiteit ziekten veroorzaakt en het geslacht doet bederven”.

Ali Erbaş

Na Erbaş’ uitlatingen gaf de Orde van Advocaten van Ankara een verklaring uit waarin stond dat de uitlatingen van de topgeestelijke “van eeuwen geleden stammen” en in strijd waren met de menselijke waardigheid.

President Recep Tayyip Erdoğan verdedigde Erbaş en beschuldigde de Orde van Advocaten van het aanvallen van de Islam.

“Een aanval op Erbaş is een aanval op de staat en op de islam…Iedereen zal zijn plaats kennen,” zei Erdoğan op 27 april.

Bron: Turkse media