Deniz Poyraz (links) en Onur Gencer (rechts)

Een gewapende aanvaller heeft op 17 juni het provinciehuis van de HDP in İzmir in brand gestoken en Deniz Poyraz, een medewerker van de partij, gedood.

De HDP – een partij die nauwe banden heeft met PKK-terrorisme – zei dat de aanstichter van de aanval de regering is en dat het eigenlijke plan van de aanvaller was om meer mensen te doden.

Een gewapende aanvaller heeft het provinciegebouw van de Democratische Volkspartij (HDP) in de Egeïsche provincie İzmir in brand gestoken en één persoon gedood, zei de partij op 17 juni op Twitter.

De HDP zei dat Deniz Poyraz, een partijmedewerker, werd gedood bij de aanval.

De aanvaller, Onur Gencer, werd aangehouden, zei het bureau van de gouverneur van İzmir.

Volgens de HDP heeft de man drie schoten gelost, ramen gebroken en Poyraz gegijzeld in het gebouw in de wijk Konak in İzmir, voordat hij de plaats in brand stak en haar doodde.

HDP Centraal Bestuurslid (MYK) Mahfuz Güleryüz zei dat Deniz Poyraz de dochter was van een partijlid die bij de partij werkte sinds haar moeder ziek werd.

Güleryüz zei ook dat de partij mogelijke pogingen tot aanslagen met de politie had gedeeld, maar dat het niet mocht baten.

“We hebben hen verteld dat iemand hier zal komen en een moord zal plegen,” zei Güleryüz.

De HDP – een politieke partij gelieerd aan de terreurorganisatie PKK – gaf op haar website een verklaring uit over het incident en zei dat het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk is voor de aanval, aangezien het de HDP al maanden op de korrel heeft.

“Degenen die deze zeer gevaarlijke provocatie hebben uitgevoerd en de aanstichters ervan zijn de regering en het ministerie van Binnenlandse Zaken”, aldus de verklaring.

De aanvaller zei dat hij de aanslag pleegde “omdat hij de PKK haat”, meldde het dagblad Cumhuriyet.

“Ik ben niet verbonden aan een groep”, zei Onur Gencer.

Een foto van Gencer’s Instagram-account toonde hem in het Syrische Aleppo in een militair uniform. Hij was ook te zien terwijl hij het gebaar maakte van de Grijze Wolven, een extreem-rechtse groepering die het Europees Parlement onlangs opriep om de Europese Unie toe te voegen aan haar terroristenlijst.

HDP-co-voorzitter Mithat Sancar vertelde verslaggevers dat het eigenlijke doel van de aanvaller was om meer mensen te doden.

“Er was een bijeenkomst gepland voor vandaag die zou worden bijgewoond door 40 mensen. Die werd op het laatste moment afgelast. Het doel van de aanvaller was om een bloedbad aan te richten,” zei Sancar.

Sancar riep ook president Recep Tayyip Erdoğan op om uit te leggen wat hij bedoelde toen hij vorige maand tegen de oppositie zei dat “Dit zijn jullie betere dagen” na een aanslag op de leider van de Goede (İYİ) Partij, Meral Akşener.

“Je moet uitleggen wat je bedoelde!” zei Sancar.

Vice-voorzitter Özgür Özel van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), betuigde zijn medeleven met de HDP en de familie van Poyraz.

“We worden geconfronteerd met een politieke moord waarvan we allemaal weten wie de aanstichter is,” zei Özel op Twitter.

AKP plaatsvervangend leider Hamza Dağ veroordeelde de aanslag.

“We zullen ons blijven verzetten tegen alle aanvallen en pogingen om de vrede en veiligheid in Turkije te schaden”, zei hij.

AKP-woordvoerder Ömer Çelik veroordeelde de aanslag later op de dag en zei dat provocaties niet zullen worden toegestaan.

“Onze veiligheidstroepen en de rechterlijke macht zullen alle aspecten van dit incident onthullen,” zei Çelik op Twitter.

Bron: Turkse media