Foto: Docent Enes Ulusoy

Een Youtube-uitzending van vlogger Ismail Ilgun op sociale media met een islamdocent heeft voor ophef gezorgd op social media.

Daarin zei docent Enes Ulusoy dat hij vindt dat het goed is om vrouwen weg te houden van het strand.

“In de moslimwereld heb je nooit zoiets als vrouwenemancipatie gehad”, aldus islamdocent Ismail Ilgun. “Dat was nooit nodig, want islam geeft die rechten al aan de vrouw.”

Volgens islam-docent Ulusoy kan een vrouw maar beter niet aan zee liggen.

“Het is een instrument van genot en lust gemaakt. Is dat vrijheid? Dat zien wij niet als vrijheid. Denk je er wel bij na wat je er allemaal mee veroorzaakt in de gemeenschap? Islam handelt gewoon preventief. Het gezin is heel erg belangrijk in de islam.”

video

In de uitzending werd Lale Gül besproken, schrijfster van het islamkritische boek Ik ga leven, dat eerder verscheen.

Gül kreeg veel lof, maar werd vanuit islamitische kringen ook geviseerd omdat ze kritiek levert op islamitische tradities waarmee zij is opgegroeid. Het boek gaat over een jonge vrouw die losbreekt uit een streng islamitisch milieu.

De uitspraken van Ulusoy deden op social media veel stop opwaaien.

Verschillende vrouwen plaatsten als reactie een selfie op het strand, waaronder filosoof Sujet Shams.

“Volgens dit moslim-orakel moet een vrouw niet op het strand liggen maar bezig zijn met het gezin, want anders schaadt zij de samenleving. Ik was op het strand in eigen land, sorry voor de schade”, schreef ze bij de foto op sociale media.

VVD-Europarlementariër Malik Azmani vindt de uitspraken van Ulusoy “schandalig”, zegt hij in de media.

“Ik heb zelf een Marokkaanse achtergrond. Ulusoy heeft het over ‘de gemeenschap’. Welke gemeenschap dan? Is dat de Turkse gemeenschap, de Marokkaanse gemeenschap of de islamitische? Ik vind het sowieso lastig, mensen die religie interpreteren. Dat is eigenlijk niet aan mensen.”

Bron: Nederlandse media