De Zweedse regering heeft maandag besloten om een in Zweden woonachtige Turkse staatsburger uit te leveren die in 2013 veroordeeld was voor drugsmisdrijven in Turkije.

De stap kwam op een moment dat NAVO-lid Turkije het Zweedse verzoek om lid te worden van de militaire alliantie bleef tegenhouden.

De man, die zijn gevangenisstraf had uitgezeten en legaal in Zweden woonde, beweerde dat de echte reden voor zijn uitlevering was dat hij actief was in een “pro-Koerdische politieke partij” en een groep steunde die Ankara en EU als terroristen beschouwt.

Het Zweedse Hooggerechtshof zei dat er “geen obstakels” waren voor zijn uitlevering en dat de man in Turkije werd onderzocht voor het online plaatsen van gemanipuleerde foto’s van president Recep Tayyip Erdogan, wat strafbaar is volgens de Turkse wetgeving.

Ankara heeft Stockholm ervan beschuldigd niet genoeg te doen om leden van de PKK en anderen die het als extremisten beschouwt, aan te pakken.

De militaire alliantie wil Zweden toelaten voor een top volgende maand in Vilnius, Litouwen. Alle bestaande NAVO-leden moeten het toetredingsprotocol van een kandidaat-lidstaat ratificeren voordat het lid kan worden van de trans-Atlantische alliantie.

Het Zweedse Ministerie van Justitie, dat de man niet identificeerde, bevestigde aan The Associated Press dat de regering in Stockholm de uitspraak van het hoogste Zweedse gerechtshof van vorige maand om hem uit te leveren heeft bekrachtigd. Het was niet duidelijk of de man deel uitmaakt van een groep mensen die Turkije wil uitleveren.

Vorige maand scherpte Zweden zijn antiterrorismewetten aan. Zweedse wetgevers namen een gevangenisstraf van maximaal acht jaar op voor personen die veroordeeld zijn voor deelname aan een extremistische organisatie op een manier die bedoeld is om de groep te promoten, te versterken of te ondersteunen. De herzieningen werden op 1 juni van kracht.

De man vertelde de Zweedse rechtbank dat hij in 2019 en 2020 op Facebook “zijn goedkeuring uitsprak” over berichten die kritisch waren over het regime in Ankara. In dezelfde periode uploadde en plaatste hij gemanipuleerde afbeeldingen van Erdogan.

De man was aanvankelijk veroordeeld tot vier jaar en zeven maanden in Turkije voor het vervoeren van ongeveer 1,8 kilogram cannabis in september 2013 in de Turkse stad Adana. Na zijn vrijlating uit een Turkse gevangenis reisde hij legaal naar Zweden, waar hij in 2018 een werkvergunning kreeg.

Volgens wat hij het Hooggerechtshof vertelde, is “de echte reden” achter de uitlevering omdat hij “zich actief heeft ingezet voor de zaak van de Koerden”.

Hij heeft uitgelegd dat hij lid is van de pro-Koerdische Democratische Volkspartij, of HDP, die de Turkse aanklagers willen opdoeken wegens bewezen banden met de PKK.

De HDP verwerpt de beschuldigingen dat ze optreedt namens de PKK en houdt vol dat ze strijdt voor meer rechten voor Koerden en andere minderheden via legale middelen.

De PKK, die door Turkije en zijn westerse bondgenoten als terreurgroep wordt beschouwd, voert al sinds 1984 een opstand. Het conflict heeft tienduizenden levens geëist.

Bron: Turkse media