Ongeveer 5.000 vakantiegangers uit Europa die een auto probeerden te huren werden opgelicht omdat ze op valse sites waren terechtgekomen.

Er werd onthuld dat de slachtoffers, meestal Europese Turken, ook het gevraagde aanbetalingsbedrag naar hun rekeningnummer stuurden om de luxe voertuigen die ze goedkoop huurden niet te missen. Naar verluidt zijn er 5 duizend slachtoffers.

Met het zomerseizoen begonnen vakantiegangers naar de toeristische stad Antalya te komen. Degenen die liever in de 5-sterrenhotels van de stad verblijven, huren meestal een auto na het boeken van een hotel, op voorwaarde dat ze het voertuig ophalen op de luchthaven of in het stadscentrum.

Wie wil profiteren van betaalbare prijsacties, reserveert de huurauto meestal maanden van tevoren via internet om de kans niet te missen.

Fraudeurs, die de websites van autoverhuurketens exact kopiëren, zorgen ervoor dat gebruikers naar valse websites worden geleid wanneer ze ‘autoverhuur’ intypen in Google.

Kopieersites met extensies zoals ‘xyz, abc’ of complexe uitdrukkingen in plaats van extensies zoals ‘com., com.tr’ geven vakantiegangers de indruk alsof ze een reservering maken.

Vervolgens nemen de fraudeurs contact op met de vakantieganger volgens de melding die ze ontvangen en vragen hen een aanbetaling te doen op de rekening die ze opgeven. De vakantieganger die een betaalbare auto wil huren denkt dat hij het gevraagde bedrag op de rekening heeft gestort en de transactie heeft voltooid.

Vakantiegangers die niet begrijpen dat ze zijn opgelicht, worden met de realiteit geconfronteerd wanneer ze het voertuig in ontvangst willen nemen in Antalya.

Voorzichtigheid

Adnan Mazıcı, voorzitter van de 46e Group Occupational Committee, die bestaat uit leden die autoverhuur en aanverwante diensten aanbieden in ATSO, zei dat voorzichtigheid geboden is bij het maken van reserveringen.

Mazıcı zei dat de link naar de website van het marketingbedrijf en de link naar de website van de reservering overeen moeten komen: “Alles heeft een bepaalde prijs. Als iets heel goedkoop is, moet je sceptisch zijn.”

“Ze kunnen kijken naar de reviews van het bedrijf en de opmerkingen over de tevredenheid. Zakelijke bedrijven verdienen de voorkeur. Vorig jaar werden 2 duizend klanten het slachtoffer. Hoewel we dit jaar aan het begin van het seizoen staan, zijn we dit aantal helaas al gepasseerd. Dit neemt toe. Er zijn al ongeveer 5 duizend fraudegevallen,” zei hij.

Cafer Yüce, die zich bezighoudt met autoverhuur in Antalya, zei dat fraudeurs een slechte indruk maken op bedrijven. Yüce verklaarde dat er oplichters zijn die aanbieden om een voertuig te huren met een huurprijs van 1000 lira voor 300 lira:

“Oplichters zeggen ‘dit bedrag is geldig als je het onmiddellijk huurt’. Dan nemen ze contact op en geven een rekeningnummer. Wanneer de klant belt om het voertuig op te halen op de dag van de huur, hangen ze op en doen ze niet meer open, ze blokkeren het. Er is geen voertuig en geen gesprekspartner. Europese Turken trappen het meest in deze val. Ze zouden de voorkeur moeten geven aan bekende bedrijven, “zei hij.

Bron: Gazetepencere