De Israëlische premier Benjamin Netanyahu (L) kijkt toe hoe de toenmalige Amerikaanse vicepresident Joe Biden het gastenboek tekent in zijn residentie in Jeruzalem, 9 maart 2010.

Nu de regering Biden een wapenverkoop van 735 miljoen dollar aan Israël heeft goedgekeurd, vragen sommige wetgevers zich af of de deal kan worden gebruikt als pressiemiddel tijdens de voortdurende bombardementen op de Gazastrook, meldde de Washington Post.

Volgens de krant werd het Congres officieel op de hoogte gebracht van de voorgestelde verkoop op 5 mei, slechts een week voor Israël zijn dodelijk offensief op Palestina lanceerde.

De deal omvat Joint Direct Attack Ammunition (JDAM), die wordt gebruikt om bommen om te zetten in precisie-geleide raketten.

De Amerikaanse wet schrijft voor dat de regering het Congres op de hoogte brengt van dergelijke verkopen. Wetgevers hebben 20 dagen om een resolutie tegen de verkoop aan te nemen.

“We hebben geluk dat we deze wapenverkoop te pakken krijgen”, zei een Democratische assistent die voor de commissie werkt.

Volgens de Washington Post hebben sommige Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden wenkbrauwen gefronst, waar een meerderheid in het Congres voorheen het standpunt steunde dat Israël het recht heeft om zich tegen Hamas te verdedigen.

Die parlementsleden willen nu meer weten over de verkoop en de timing ervan.

Palestijnen gedood

Ongeveer 200 Palestijnen werden gedood in de Gazastrook tijdens een week van Israëlische aanvallen, waaronder kinderen en vrouwen.

Meer dan 1.200 zijn gewond geraakt sinds Israël op 10 mei zijn luchtcampagne tegen Hamas startte, volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid.

De luchtaanvallen op Gaza werden voorafgegaan door dagen van spanningen en Israëlische agressie in bezet Oost-Jeruzalem, waar honderden Palestijnen werden aangevallen door Israëlische troepen en kolonisten.

Minister Antony Blinken: “Wij waarschuwen Turkije nog een laatste keer”

In een toespraak tot journalisten tijdens een reis naar Denemarken zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken dat de Verenigde Staten elk initiatief om een einde te maken aan de gevechten zouden steunen, maar dat het land niet van plan was druk uit te oefenen op de twee partijen om een staakt-het-vuren te aanvaarden.

“Uiteindelijk is het aan de partijen om duidelijk te maken dat zij een staakt-het-vuren willen nastreven,” zei hij, eraan toevoegend dat alle partijen de bescherming van de burgers moeten waarborgen om burgerslachtoffers te voorkomen.

Blinken voegde eraan toe dat hij geen enkel bewijs heeft gezien voor de Israëlische bewering dat Hamas actief was in het gebouw in Gaza waarin kantoren van internationale media waren ondergebracht en dat in het weekend door Israëlische luchtaanvallen werd verwoest.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dat hij Israël heeft gevraagd om een rechtvaardiging voor de aanval op het gebouw, waar kantoren van verschillende mediakantoren waren gevestigd, waaronder Associated Press (AP) en Qatar’s Al Jazeera News Network.

Dit standpunt heeft kritiek uitgelokt van sommige leden van de Democratische Partij, die Biden ervan beschuldigen de misbruiken van Israël te negeren ten gunste van het reeds lang bestaande bondgenootschap.

3,8 miljard dollar

Naast de verkoop van wapens geven de VS elk jaar ongeveer 3,8 miljard dollar aan hulp aan Israël. Deze hulp is, in tegenstelling tot andere landen, niet afhankelijk van de naleving van de mensenrechten in Israël.

Een kader van progressieve wetgevers in de Democratische Partij heeft de steun voor een eens onaantastbare Verenigde Staten in twijfel getrokken.

Verscheidene medewerkers van het Congres vertelden de Washington Post echter dat zelfs indien een resolutie tegen de jongste wapenverkoop wordt ingediend, deze waarschijnlijk niet genoeg steun zal krijgen om te worden aangenomen.

Bron: Sabah