De Amerikaanse president Donald Trump spreekt een gezamenlijke zitting van het Amerikaanse Congres toe in de Huiskamer van het Amerikaanse Capitool in Washington

De Verenigde Staten hebben exportvergunningen aan Turkije goedgekeurd voor de verkoop van T129 militaire helikopters aan de Filippijnen, zeiden meerdere Turkse functionarissen op maandag.

Serdar Demir, een vertegenwoordiger bij T129-producent Turkish Aerospace Industries, bekend als TAI, zei dat Washington het vereiste papierwerk had afgegeven voor de verkoop van zes eenheden van de gevechtshelikopter.

De T129 wordt aangedreven door twee LHTEC T800-4A turboshaft motoren, die worden geproduceerd door een joint venture tussen het Amerikaanse bedrijf Honeywell en het Britse bedrijf Rolls-Royce.

Volgens de Amerikaanse wetgeving moeten buitenlandse ondernemingen uitvoervergunningen verkrijgen voor de commerciële verkoop van Amerikaans militair materieel.

Een TAI T129 Atak-helikopter wordt afgebeeld tijdens een luchtshow op de tweede dag van de Farnborough International Air Show in Hampshire, Engeland, op 15 juli 2014.

Washington heeft de vergunningen afgegeven ondanks het verzet van het Congres tegen elke militaire overeenkomst met Turkije.

De spanningen tussen de VS en Turkije zijn onder de regering-Trump opgelopen omdat Ankara erop stond door te gaan met de aankoop van het Russische S-400 raketafweersysteem.

Na een reeks mislukte onderhandelingen leidde de activering van het raketsysteem door Turkije tot Amerikaanse sancties tegen de Turkse defensie-industrie.

De stap leidde er ook toe dat Washington Ankara uit het F-35 gevechtsvliegtuigprogramma haalde, dat Turkije aanvankelijk had helpen financieren.

Een Turkse ambtenaar, die op voorwaarde van anonimiteit sprak, vertelde Middle East Eye dat voor de exportvergunning voor de motor geen toestemming van het Congres nodig was omdat het bedrag lager was dan het wettelijk vereiste bedrag voor toezicht door het Congres.

In 2018 sloot Pakistan ook een contract van 1,5 miljard dollar met TAI voor de aankoop van 30 T129-helikopters, maar het bedrijf kon geen bevestiging van het Amerikaanse Congres krijgen voor de verkoop.

Turkse ambtenaren menen echter dat een goedkeuring van het Congres onwaarschijnlijk is wegens de bilaterale politieke spanningen en de animositeit van het Congres tegenover de Turkse president.

Bron: Sabah