President Recep Tayyip Erdoğan spreekt met persleden na het voorzitten van een kabinetsvergadering, Ankara, 14 juli 2020

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft op 17 mei eenmalige betalingen aangekondigd van in totaal ongeveer 4,6 miljard lira (555 miljoen dollar) aan verschillende sectoren die door de COVID-19 pandemie zijn getroffen, waaronder cafés, restaurants en muzikanten.

President Recep Tayyip Erdoğan benadrukte het positieve effect van de recente totale lockdown in het land en kondigde een nieuw economisch steunprogramma aan om de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 in bepaalde probleemgebieden tegen te gaan.

Tijdens een persconferentie in de hoofdstad Ankara kondigde Erdoğan aan dat een eenmalige subsidie van TL 5.000 (490 Euro) zou worden toegekend aan cafés, restaurants, winkels, werkplaatsen en academies die door de pandemie zijn getroffen.

Een piek in het aantal besmettingen heeft de regering ertoe gebracht de strengste lockdown tot nu toe in te stellen. Sinds het begin van de pandemie heeft Turkije indien nodig lockdowns en avondklokken ingesteld; de laatste daarvan begon op 29 april en eindigde op 17 mei, toen cafés en restaurants alleen nog afhaalmaaltijden mochten verkopen en de meeste andere bedrijven moesten sluiten.

Deze strenge maatregelen hebben vruchten afgeworpen, zei Erdoğan, die verder opmerkte dat de lockdown en de avondklok er “in grote mate in zijn geslaagd de uitbraak van COVID-19 onder controle te krijgen”.

Het land is nu in een “geleidelijke normalisatieperiode” beland dankzij een daling van het aantal besmettingen, maar zal uit voorzorg wachten met het opheffen van de beperkingen tot juni.

In de loop van de pandemie heeft Turkije zijn best gedaan om zijn bevolking en economie te beschermen met behulp van een verscheidenheid aan methoden.

Erdoğan benadrukte dat “400.000 bedrijven hebben geprofiteerd van kredieten ter waarde van TL 315 miljard ($ 37,81 miljard),” en voegde eraan toe dat leningen en belastingbetalingen waren uitgesteld.

Bovendien hebben meer dan 670.000 gepensioneerden een hogere uitkering gekregen, aldus de president, en merkte hij op dat 1,2 miljoen mensen hebben geprofiteerd van de huursubsidieregeling, terwijl de belastingen voor bedrijven zijn verlaagd.

In zijn toespraak wees Erdoğan op het feit dat Turkije een van de weinige landen is die erin geslaagd zijn economie te laten groeien, “zelfs tijdens de COVID-19-pandemie”.

Erdoğan kondigde ook extra steun voor de landbouwsector aan.

Bron: Sabah