Turkije heeft de internationale gemeenschap opgeroepen tot een gecoördineerde reactie op de groeiende humanitaire behoeften van Afghanistan tijdens een topontmoeting die de Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) in Pakistan heeft gehouden.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de OIC woonden de buitengewone bijeenkomst bij onder leiding van de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken Shah Mahmood Qureshi. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu vertegenwoordigde Turkije op de top en gaf de Turkse regeringsaanpak van de crisis in Afghanistan.

“Solidariteit met onze Afghaanse broeders is een ethische verantwoordelijkheid en een religieuze taak. Ongeveer 23 miljoen Afghanen, oftewel 60 procent van de bevolking, lijdt honger. De OIC moet een leidende rol spelen bij het mobiliseren van de internationale steun aan Afghanistan,” zei Çavuşoğlu tijdens de openingszitting van de top.

“We moeten eerst in staat zijn om de humanitaire hulp te coördineren”, zei hij, en hij bedankte Pakistan en Oezbekistan voor het vergemakkelijken van de verzending van hulp naar Afghanistan.

Een door de Islamitische Ontwikkelingsbank op te richten fonds is een positieve stap, benadrukte de Turkse topdiplomaat, “Op dezelfde manier moet een economische ineenstorting worden vermeden. Aanhoudende sancties hebben een negatieve invloed op het financiële systeem. Als deze fondsen de Afghanen niet kunnen bereiken, dan zullen alle toezeggingen die je doet zinloos blijven.”

Çavuşoğlu noemde de humanitaire en economische crises als een nieuwe last voor de regio en de buurlanden en riep de OIC op om samen te werken met de UNHCR en de Internationale Organisatie voor Migratie.

Taliban moet inclusief zijn

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken onderstreepte ook de noodzaak om met de Taliban samen te werken voor stabiliteit.

“We moeten de huidige regering [Taliban] blijven steunen om inclusief te zijn, ieders rechten te beschermen en de toegang van vrouwen en meisjes tot werk en onderwijs te verruimen,” verklaarde hij.

Alle positieve stappen en verklaringen in die richting zullen de legitimiteit en de macht van deze regering zowel binnen als buiten Afghanistan vergroten, aldus Çavuşoğlu, die eraan toevoegde: “De verergerende crises hebben een zeer belangrijk effect op Aziatische moslims. Wij denken dat het heel belangrijk is dat alle Aziatische landen, waaronder Pakistan, Iran, Turkmenistan, Indonesië en Maleisië, zich actief inzetten voor de kwestie Afghanistan.”

Bron: Turkse media