Turkse actrice zegt dat mensen simit moeten eten

De Turkse actrice en zangeres Hülya Avşar heeft ophef veroorzaakt naar aanleiding van haar opmerkingen dat mensen zo nodig simit (Turkse bagel met sesamzaad) moeten eten om de economische crisis het hoofd te bieden.

De Turkse actrice en zangeres Hülya Avşar heeft veel kritiek gekregen nadat ze had gezegd dat mensen simit (Turkse bagel met sesamzaadjes) moeten eten als dat nodig is om de economische crisis het hoofd te bieden.

In antwoord op een vraag van een journalist over de ineenstorting van de lira en de toenemende armoede, zei Avşar:

“De economische crisis heeft zeker een impact op iedereen en elke fractie. Ze vragen zich af: ‘Gaan we na deze tijd nog simit eten?’ Als het nodig is, wordt het gegeten, maar we komen deze dagen makkelijker door.”

“Ik ben van mening dat mensen dit nu individueel moeten afhandelen”, zei Avşar verder.

Verschillende sociale media gebruikers sloegen Avşar over haar opmerkingen, erop wijzend dat de zangeres een ultra-rijk leven heeft geleid en haar opmerkingen lijken op die van de beruchte Franse heerseres Marie-Antoinette von Österreich-Lothringen die het volk vertelde om cake te eten als ze geen brood kunnen vinden.

Kazdağları Istanbul Solidarity tweette, “We zouden de rijke [mensen] opeten als het nodig was,” terwijl een andere gebruiker eraan herinnerde dat de zangeres vorig jaar een eiland voor de kust van Ayvalık had gekocht ter waarde van 55 miljoen lira voor haar dochter.

Journalist Yeliz Koray schreef dat Hülya de financiële strijd van mensen kleineerde en “Marie-Antoinette van haar troon had gestoten”.

“Omdat simit duurder is dan brood,” schreef Koray.

Terwijl de waarde van de lira keldert en de inflatie toeneemt, worstelen Turkse burgers om zich aan te passen en te overleven.

Burgers die geen deviezen of goud hebben om te verkopen, zoeken andere manieren om hun uitgaven te beperken, kopen geen vlees of doen een beroep op door de overheid gesubsidieerde broodkramen.

De lira verloor dit jaar de helft van zijn waarde ten opzichte van de dollar, met een daling van bijna 30% alleen al in november.

Bron: Turkse media