Minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en zijn Hongaarse ambtgenoot Sandor Pinter ondertekenen een gezamenlijk protocol in Boedapest, Hongarije

De Turkse politie zal dienst gaan doen aan de grenzen van Hongarije met Servië en Roemenië, zei minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu vrijdag.

Turkije zal 50 politieagenten in Hongarije inzetten als onderdeel van een protocol dat tussen beide landen is ondertekend.

De politie zal dienst doen als onderdeel van de inspanningen om illegale migratie, drugssmokkel en grensoverschrijdende misdrijven te voorkomen.

Soylu, die in de Hongaarse hoofdstad Boedapest is, had een ontmoeting met zijn Hongaarse ambtgenoot Sandor Pinter in de hoofdstad Boedapest. Het duo woonde ook een ontmoeting op delegatieniveau bij.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie na de ontmoetingen zei Soylu dat zij een zeer belangrijk memorandum van overeenstemming hebben ondertekend als onderdeel van de overeenkomst die is bereikt tijdens de Strategische Samenwerkingsraad op hoog niveau die op 11 november in de Turkse hoofdstad is gehouden in aanwezigheid van president Recep Tayyip Erdoğan en de Hongaarse premier Viktor Orban.

Soylu wees erop dat de pandemie, migratie en de energieproblematiek problemen op wereldschaal opleveren: “Naast deze mondiale problemen zijn er ook regionale problemen die ons allen aangaan. Helaas hebben we te maken met grensoverschrijdende criminaliteit zoals terrorisme, (illegale) drugs en wereldwijde problemen zoals cybercriminaliteit.”

“Een van de belangrijkste stappen die we daartegen moeten nemen is regionale en internationale samenwerking,” voegde hij eraan toe.

Soylu zei dat de Turkse en Hongaarse politie zullen deelnemen aan een gezamenlijk project om illegale immigratie, drugs en grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden.

Pinter, die tevens vice-premier van Hongarije is, zei: “Wij zijn dankbaar voor het aanbod van Turkije en aanvaarden het met respect”.

Bron: Turkse media