Grieken, Bulgaren kopen eigendommen in Edirne

Mensen uit Bulgarije en Griekenland, aangetrokken door gunstige wisselkoersen, kopen onroerend goed in de noordwestelijke Turkse grensprovincie Edirne.

Edirne lokt al enige tijd kopers uit de buurlanden, maar nu verkennen Bulgaarse en Griekse burgers de mogelijkheden op de vastgoedmarkt van de provincie omdat de waardevermindering van de Turkse lira de huizenprijzen voor hen relatief goedkoper maakt om te kopen.

“Griekse burgers van Turkse afkomst kopen hier veel onroerend goed. Laten we zeggen dat we hen vroeger twee of drie huizen per jaar verkochten, nu kopen ze 10 huizen,” zei Serhat Çeker, het hoofd van de vereniging van vastgoedconsultants van Edirne.

De vraag van Bulgaren neemt ook toe, zei Çeker, en hij voegde eraan toe dat Bulgaren de voorkeur geven aan huizen op het rustige platteland.

“Veel Bulgaren willen onroerend goed kopen in Edirne, maar de bureaucratie bemoeilijkt de situatie voor degenen die geen dubbele nationaliteit hebben,” voegde hij eraan toe.

Als ze alleen de Bulgaarse nationaliteit hebben, kunnen ze eigendommen kopen in de naburige provincie Tekirdağ of in het district Çorlu, maar niet in Edirne, legde hij uit.

“De Grieken zien dit als een investeringsmogelijkheid. Ze kopen vijf of zes appartementen met één slaapkamer en verhuren die.

Erhan Koç, een vastgoedconsultant, verwacht dat de verkoop van huizen aan Bulgaarse en Griekse burgers zal blijven stijgen.

“De Bulgaarse munt Lev heeft aan waarde gewonnen ten opzichte van de Turkse Lira, er zijn veel Bulgaren op de markt op zoek naar koopwoningen,” zei hij.

Koç merkte ook op dat meer dan de helft van de zomerhuizen in de Sarosbaai al zijn gehuurd door Griekse en Bulgaarse burgers.

Toevloed van shoppers

Ondertussen stroomden duizenden mensen uit Bulgarije in het weekend naar Edirne om kerst- en nieuwjaarsinkopen te doen, met auto’s die in lange rijen voor de Kapıkule grenspoort stonden.

“Er zijn geen kamers meer vrij in de hotels in Edirne tot oudejaarsavond. Hotels in de provincie hebben in totaal 2.500 bedden en alle kamers zijn geboekt door Bulgaren”, zei Gökhan Balta, het hoofd van de lokale afdeling van de hotelvereniging van Turkije (TÜROB).

Bulgaren bezochten de winkelcentra, supermarkten en open markten om allerlei goederen te kopen.

“Ik heb wat oudejaarsavondinkopen gedaan. Maar ik heb ook een jas, schoenen en genot gekocht,” zei Şükrü Genç, een Bulgaarse burger.

Sabri Angelov zei dat hij met zijn familie naar Edirne reisde om kleren te kopen en bezienswaardigheden te bezoeken.

“Goederen en producten zijn hier goedkoper en van betere kwaliteit,” zei hij.

Bron: Turkse media