De Turkse president Tayyip Erdogan spreekt het publiek toe terwijl hij de Academy Awards Ceremony of the Science Dissemination Society bijwoont in Istanbul, Turkije, 19 dec. 2021

De Turkse lira daalde maandag tot een recordlaagte ten opzichte van de dollar nadat president Recep Tayyip Erdoğan had gezworen het beleid van renteverlaging voort te zetten om de inflatie af te remmen en de export en groei te stimuleren.

Verwijzend naar de Islam, zei Erdoğan dat de mensen mogen verwachten dat zijn regering de kosten van leningen zal blijven verlagen.

“We zijn de rente aan het verlagen. Verwacht niets anders van mij,” zei Erdoğan zondag in een televisie-uitzending in Istanbul.

“Als moslim zal ik blijven doen wat de islamitische leer voorschrijft.”

Zo had hij het volgens de media in een reactie op tv over ‘nas’, een Arabisch woord dat in het Turks gebruikt wordt om te refereren naar de Islamitische leer.

De lira heeft meer dan de helft van zijn waarde verloren dit jaar, met de meeste verliezen sinds begin november.

Erdoğan zei dat de volatiliteit van de lira moet worden gezien als een aanval op de economie van het land en als een garantie voor inflatie.

De inflatie van de consumentenprijzen bedroeg in november 21,3 procent.

De lira is in elkaar gezakt nadat Erdoğan beleggers in Turkije had geschokt door de centrale bank opdracht te geven de rente te verlagen ondanks de snellere inflatie.

De bank heeft de leenkosten sinds september met 5 procentpunten verlaagd tot 14 procent.

Erdoğan zegt dat zijn economische programma met lage rente gericht is op een hogere export, meer leningen aan bedrijven en snellere economische groei.

Zaterdag riep de Turkse Vereniging voor Handel en Industrie (TÜSIAD), een groep die de grootste bedrijven van Turkije vertegenwoordigt, de president op om zijn onorthodoxe beleid te laten varen.

“Het is duidelijk geworden dat doelen onder dit economische programma dat wordt geprobeerd niet zullen worden bereikt,” zei TÜSİAD, eraan toevoegend dat de stappen “een omgeving van wantrouwen en instabiliteit” hadden gecreëerd die “veel grotere” problemen dreigde te veroorzaken.

Erdoğan reageerde op zondag op de vereniging en zei dat de natie “niet zal toestaan dat u deze regering omverwerpt en vervangt door een nieuwe regering, die u kunt uitbuiten”.

Grootste zakengroep

Turkije’s grootste zakengroep TUSIAD riep de regering zaterdag echter op om het beleid van lage tarieven te laten varen en terug te keren naar de “regels van de economische wetenschap”.

De stap wekte de woede op van Erdogan, die de verklaring van TUSIAD bestempelde als een aanval op de regering.

“Het economisch beleid van onze regering vordert precies zoals wij hebben bepaald, afgezien van de tijdelijke volatiliteit van de wisselkoersen,” pochte Erdogan. “Ik roep al mijn burgers op om sterker achter hun staat en regering te gaan staan voor de economie.

“Als God het wil, zal de inflatie zo snel mogelijk dalen”, haastte hij zich eraan toe te voegen.

De grootste vertegenwoordiger van bedrijven in Turkije, TÜSIAD, heeft eergisteren uitgehaald naar het beleid van Erdogan.

Zij roept de president op het roer om te gooien en terug te keren naar “de regels van de economische wetenschap”.

Volgens TUSIAD raakt het beleid bedrijven en burgers én heeft het voor wantrouwen en instabiliteit gezorgd.

“Zelfs de export, die naar verwachting juist profijt zou hebben van dit beleid, wordt hierdoor geraakt”, schrijft de bedrijvenorganisatie.

Bron: Turkse media