In Turkije doodt illegale alcohol 26 mensen in één week

Een nieuwe “pandemie” heeft zich in Turkije gemanifesteerd nu meer mensen op zoek gaan naar goedkopere drank, al betekent dit dat zij hun toevlucht moeten nemen tot illegale aankopen, vaak met dodelijke gevolgen.

Minstens 26 mensen zijn deze week in Turkije overleden na het drinken van een slechte partij illegale alcohol, nu de productie stijgt als gevolg van de hoge belastingen.

De slachtoffers kwamen uit verschillende provincies, maar uit nieuwsberichten blijkt dat de hoofdoorzaak steevast dezelfde is: het verkeerd inschatten van de hoeveelheid vergif, wat leidde tot ziekenhuisopnames bij amateurbrouwers en eindigde in meerdere doden.

Anderen verloren hun gezichtsvermogen of stierven toen ze de illegale drank dronken die ze kochten van illegale verkopers, waaronder legale dealers die stiekem goedkope drankjes aanbieden die ze zelf produceren of van derden kopen.

Istanbul telde de meeste slachtoffers, met zeven doden in de afgelopen dagen, terwijl minstens vier mensen omkwamen in de provincies Gaziantep en Kahramanmaraş in Zuid-Turkije.

Tientallen anderen worden nog behandeld en sommigen onder hen hebben door de vergiftiging permanent gezichtsverlies geleden.

Hoewel er geen officiële cijfers beschikbaar zijn, wordt het merendeel van de sterfgevallen toegeschreven aan illegale rakı, een alcoholische drank op basis van anijs en druiven.

Een liter raki, wat beschouwd wordt als de nationale drank, kost in de supermarkt ongeveer 249 lira, zo’n vijftien euro.

Dat is min of meer een tiende van het minimale maandloon. En dus wordt massaal zelf alcohol gestookt, zeker nu, in aanloop naar de eindejaarsperiode.

De prijzen van rakı stegen dit jaar tot 16,50 dollar (TL 249) per liter. Drinkers nemen steeds vaker hun toevlucht tot smokkelalcohol vermengd met methanol, dat giftiger is en gebruikt wordt voor industriële doeleinden, in plaats van ethanol, dat gewoonlijk gebruikt wordt voor menselijke consumptie.

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat de politie meer dan 30.000 liter nagemaakte en illegale alcohol in beslag heeft genomen na invallen op 342 plaatsen deze week en dat 60 mensen werden aangehouden.

Minstens zestig mensen werden opgepakt. De Turkse president Erdogan nam al herhaaldelijk een standpunt in tegen het gebruik van alcohol en tabak.

De autoriteiten hadden de inspecties van legale verkopers die stiekem illegale drank verkochten, opgevoerd en voeren routinematig invallen uit bij producenten van illegale drank.

Eind 2020 zijn in Turkije in minder dan een week tijd meer dan 40 mensen overleden aan de gevolgen van de consumptie van illegale drank.

Bron: Turkse media