Een Turkse rechtbank heeft een gevangenisstraf opgelegd aan een voormalige werknemer van Pegasus nadat hij deze foto op sociale media had gedeeld waarop hij en collega’s rakı drinken op de islamitische heilige nacht van “Kadir Gecesi” eerder dit jaar.

Een Turkse rechtbank heeft een voormalige werknemer van de luchtvaartmaatschappij Pegagus veroordeeld tot 3 maanden en 22 dagen gevangenisstraf wegens een post op sociale media waarop hijzelf en collega’s te zien waren die alcohol dronken op de 27e nacht van de Ramadan, die “Kadir Gecesi” wordt genoemd (bekend als Lailat al Kadr of de Nacht van de Macht), eerder dit jaar.

Aangezien de beklaagde geen strafblad had, stelde de rechtbank de bekendmaking van het vonnis uit, meldde het staatsagentschap Anadolu op 10 oktober.

De zaak betreft een door Onur T. op Instagram gedeelde foto met de aantekening van: “Exclusief voor Kadir Gecesi, moge God het accepteren.”

Lees hier de recente geschiedenis van Rakı.

De foto toonde Onur T. die rakı, het hoofdbestanddeel van de Turkse alcoholische drank, dronk met collega’s.

Nadat de post de reactie van islamisten trok, ontsloeg Pegasus Onur T. en gaf een verklaring uit waarin stond dat het “geen verband” had met de betreffende social media post.

Ook startten aanklagers een onderzoek naar de voormalige Pegasus-werknemer op beschuldiging van “het expliciet beledigen van de waarden van religieuze waarden die door een fractie van de samenleving worden omarmd”, waarbij tot 1,5 jaar gevangenisstraf werd geëist.

De rechtbank veroordeelde Onur T. tot 3 maanden en 22 dagen voor de genoemde aanklachten, maar stelde de bekendmaking van het vonnis uit, rekening houdend met het gedrag van de verdachte tijdens het proces en het feit dat hij geen strafblad heeft.

Turkse luchtvaartmaatschappij Pegasus ontslaat werknemers voor drinken alcohol

Bron: Turkse media