Foto: Een toeriste geniet van het zicht in Fethiye

Instagram, het populaire social media platform dat de aandacht van gebruikers heeft getrokken sinds de lancering in 2010, heeft een aanzienlijke groei doorgemaakt in Turkije.

Volgens gegevens van Anadolu Agency (AA) is Türkiye het op één na actiefste land op het platform, met 153,6 miljoen actieve accounts.

Instagram werd opgericht op 6 oktober 2010 en in de afgelopen 13 jaar heeft het platform zijn gebruikersbestand snel uitgebreid, waardoor het wereldwijd een van de meest gebruikte sociale mediaplatforms is geworden.

Volgens een rapport van Website Rating staat Turkije vanaf eind september op de lijst van landen met het hoogste Instagram-gebruik.

India voert de lijst aan met 263,3 miljoen accounts, gevolgd door Turkije met 153,6 miljoen actieve accounts en Brazilië met 119,6 miljoen actieve accounts.

Instagram, een van de meest bezochte websites ter wereld, heeft meer dan 12,8 miljard maandelijkse actieve gebruikers, met 500 miljoen mensen die dagelijks toegang hebben tot de app. Gebruikers hebben tot nu toe ongeveer 50 miljard foto’s geüpload naar het platform.

Interessant is dat 47,2% van de Instagram-gebruikers vrouw is en 52,8% man.

Opmerkelijk is dat 70% van de accounthouders jonger is dan 35 jaar, waarbij de leeftijdsgroep 25-34 jaar de meeste tijd doorbrengt op het platform, met een gemiddelde van 32 minuten per dag.

Het platform is het meest actief op woensdag tussen 17.00 en 19.00 uur.

Ronaldo met volgers, Messi met likes

De Portugese voetbalster Cristiano Ronaldo staat bovenaan met 607 miljoen volgers op het platform.

De Argentijnse voetballegende Lionel Messi is met 61,2 miljoen likes voor een foto die hij deelde na het winnen van de wereldbeker in december 2022 houder van het record voor de meeste likes op een post.

Na Messi gaat de tweede plek voor de meeste likes naar de eierfoto gedeeld door het account “world_record_egg,” met 55,9 miljoen likes, gevolgd door een post van Ronaldo die de geboorte van zijn tweeling aankondigde.

Londen is de meest gedeelde stad op het platform en de populairste hashtags zijn “#love”, “#instagood”, “#fashion” en “#photooftheday”. De “betraande gezicht van vreugde” emoji is de meest gebruikte emoji.

Volgens de gegevens gebruikt ongeveer 71% van de bedrijven in de VS Instagram voor verkoop en reclame.

Daarnaast gebruikt 44% van de gebruikers Instagram om wekelijks boodschappen te doen en één op de twee personen bezoekt de app om nieuwe merken te ontdekken.

In de mondiale arena van Instagram, waar Turkije op de tweede plaats staat wat betreft actieve accounts, maken leidende figuren in de culinaire wereld ook furore.

Bekende chef-koks Burak Özdemir en Nusret Gökçe voeren de lijst aan met respectievelijk 54,08 miljoen en 53,52 miljoen volgers.

Bij de Turkse politici staat president Recep Tayyip Erdoğan aan de leiding met 11,77 miljoen volgers.

De leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, heeft 2,37 miljoen volgers, de leider van de Goede Partij (IP), Meral Akşener, heeft 1,44 miljoen volgers en de leider van de Nationalistische Bewegingspartij (MHP), Devlet Bahçeli, heeft 647.000 volgers.

Bron: Sabah