De Turkse leider zegt dat de Portugese voetballer “iemand is die voor de Palestijnse zaak staat”, ondanks een gebrek aan publieke uitspraken van hem over Palestina.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gezegd dat Cristiano Ronaldo tijdens het WK een “politiek verbod” kreeg opgelegd, terwijl hij de Portugese voetballer vergeleek met Lionel Messi.

“Ze hebben Ronaldo verspild. Helaas hebben ze hem een politiek verbod opgelegd”, zei Erdogan zondag terwijl hij sprak op een jeugdevenement in de oostelijke provincie Erzurum.

“Een voetballer als Ronaldo naar het veld sturen met nog maar 30 minuten te gaan voor de wedstrijd verpestte zijn psychologie en nam zijn energie weg,” zei Erdogan.

“Ronaldo is iemand die staat voor de Palestijnse zaak,” voegde hij eraan toe.

De 37-jarige kwam op als invaller in de tweede helft van een WK kwartfinale wedstrijd tegen Marokko waarin Portugal met 1-0 verloor.

De voormalige voetballer van Manchester United en Real Madrid zat ook op de bank toen Portugal het in de ronde van 16 opnam tegen Zwitserland, waar hij als invaller optrad.

Het verlies tegen Marokko betekende dat Ronaldo, de enige speler die op vijf afzonderlijke WK’s scoorde, werd uitgeschakeld op wat waarschijnlijk zijn laatste WK zal zijn, en hij kon zijn tranen niet bedwingen toen hij naar de kleedkamers liep.

Ronaldo heeft nooit publieke verklaringen afgelegd over het Israëlisch-Palestijnse conflict, ondanks valse berichten en vervalste foto’s die regelmatig online verschijnen.

Een wijd verspreid verhaal dat Ronaldo 1,5 miljoen euro (1,59 miljoen dollar) zou hebben gedoneerd aan de Palestijnen nadat hij een gouden laars had geveild, werd in 2019 ontkend door een sportmanagementbedrijf dat de voetballer vertegenwoordigt.

Palestijnen

Een foto van Ronaldo met een bord met de tekst “Samen met de Palestijnen” in het Spaans die op grote schaal online werd gedeeld, was ook vervalst en was in feite een steunbetuiging aan de slachtoffers van een aardbeving in Spanje in 2011.

Ronaldo is afgebeeld met een Palestijnse sjaal om zijn schouders, maar die stond voor de Palestijnse voetbalbond, en de ex-speler van Real Madrid en Manchester United stond naast het hoofd van die bond, Jibril Rajoub.

Ronaldo heeft ook verschillende Israëlische ministers ontmoet en is gefotografeerd terwijl hij een van zijn voetbalshirts overhandigde aan de voormalige Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israël Katz.

Bron: Turkse media