Turkse burgers die betaalbare smartphones willen kopen of hun telefoon voor het nieuwe jaar willen registreren om te profiteren voordat de prijzen omhoog schieten, trekken massaal naar Georgië.

Terwijl het aantal binnenlandse toeristen dat in november de Sarp-grenspoort passeerde met 293 procent steeg ten opzichte van vorig jaar en 94.047 bereikte, verwachten deskundigen dat het aantal mobiele telefoons dat reizigers meenemen dit jaar meer dan 1,5 miljoen zal bedragen.

Dit aantal bedroeg vorig jaar slechts 23.927, terwijl vóór de pandemie gemiddeld 60.000 binnenlandse toeristen het buurland bezochten.

De reden achter deze explosie in de laatste twee maanden van het jaar zijn degenen die meer betaalbare high-end smartphones uit het buitenland willen kopen en deze zo snel mogelijk willen registreren voordat de registratiekosten aan het begin van het jaar worden verhoogd.

Het feit dat in Georgië verkochte iPhones gemiddeld 15.000 Turkse lira (800 dollar) goedkoper zijn dan in Turkije door het belastingvoordeel en dat de registratiekosten met 122,9 procent zullen stijgen van 2.723 lira (145 dollar) naar 6.091 lira (325 dollar) vanaf 1 januari 2023, heeft Turken naar Georgië gestuurd.

Een iPhone 14 Pro Max met een capaciteit van 128 GB kan in Georgië worden gekocht voor 28.302 lira (1.500 dollar), terwijl men in Turkije 43.999 lire (2.350 dollar) moet betalen voor dezelfde telefoon.

81 procent belast

In Turkije worden high-end smartphones in totaal voor 81 procent belast, inclusief 50 procent speciale verbruiksbelasting (ÖTV), 18 procent belasting op de toegevoegde waarde (KDV), 12 procent banderolheffing en 1 procent aandeel van het ministerie van Cultuur en Toerisme. Wanneer de operationele en personeelskosten daarbij worden opgeteld, wordt de kloof tussen de prijzen van hoogwaardige telefoons in andere landen groter.

“De primaire methode is om het prijsverschil met het buitenland op te heffen door belastingverlagingen,” stelde Mustafa Kemal Turnacı, het hoofd van de Vereniging voor Mobiele Communicatie Apparaten en Informatie Technologieën Zakenlieden (MOBİSAD) voor.

“Bovendien moeten de tarieven voor toestellen uit het buitenland worden geregeld op basis van belastingtarieven, aangezien degenen met een hoog inkomen die dure telefoons kopen en degenen met een laag inkomen die de voorkeur geven aan telefoons uit het lage segment in het huidige systeem dezelfde vergoeding betalen,” legde hij uit.

Bron: Hürriyet