Een burger glimlacht terwijl hij papieren bekijkt die hem in staat stellen met pensioen te gaan volgens de nieuwe verordening, Ankara, Turkije

President Recep Tayyip Erdoğan heeft woensdag laat in een persconferentie gezegd dat Turkije de verplichte pensioenleeftijd heeft afgeschaft, waardoor meer dan 2 miljoen werknemers onmiddellijk met pensioen kunnen gaan.

De nieuwe regeling komt ten goede aan mensen die vóór september 1999 zijn gaan werken, toen de wet op de pensioenvereisten veranderde, en die 20 tot 25 jaar in de sociale zekerheid hebben gewerkt.

Duizenden burgers, die gebruik willen maken van hun recht op pensioen door gebruik te maken van de nieuwe regeling, stonden vanaf donderdag vroeg in de ochtend in de rij voor de gebouwen van de Sociale Zekerheidsinstelling (SGK) in het hele land.

Voorheen was de pensioenleeftijd vastgesteld op 58 jaar voor vrouwen en op 60 jaar voor mannen.

Het was nog niet duidelijk hoeveel het nieuwe systeem zou kosten, maar Erdoğan zei dat 2,25 miljoen mensen in aanmerking komen om onmiddellijk met pensioen te gaan. Er zijn momenteel 13,9 miljoen gepensioneerden in Türkiye.

“Met belangrijke verhogingen van het minimumloon, de overheidssalarissen en de pensioenen hebben we al laten zien en blijven we laten zien dat we achter de werknemers met een vast inkomen staan die lijden onder de gevolgen van de wereldwijde crisis voor ons land,” zei Erdoğan.

Het land heeft vorige week een forse verhoging van het minimumloon doorgevoerd als onderdeel van een campagne om de burgers tegen de inflatie te beschermen.

Het minimumloon werd met 54,5% verhoogd en gaat in op 1 januari 2023.

Het netto minimumloon voor alleenstaanden zal 8.500 TL (455 dollar) per maand bedragen, tegenover 5.500 TL.

Turkse huishoudens kampen met de hoogste inflatie in meer dan twee decennia. De inflatie op jaarbasis daalde vorige maand tot onder 85% na in oktober een hoogtepunt in 24 jaar te hebben bereikt. Verwacht wordt dat de inflatie de komende tijd sterk zal dalen als gevolg van het basiseffect en de wereldwijd dalende energieprijzen.

De verhoging met bijna 55% is de derde in het afgelopen jaar. Begin 2022 voerde het land een verhoging van 50% door, waardoor het minimumloon op TL 4.250 kwam. Vervolgens werd besloten het minimumloon in het land halverwege het jaar opnieuw met 30% te verhogen in een poging huishoudens te beschermen tegen de snel stijgende inflatie.

Bron: Sabah