Na de verwoestende aardbevingen in Turkije en de in buurland Georgië geregistreerde bevingen, namen de aardverschuivingen in de oostelijke Zwarte-Zeeregio toe.

Deskundigen van twee universiteiten in het gebied hebben deze onlangs in verband gebracht met de bevingen en uitgelegd hoe zij ontstaan.

De geologen hebben drie aardverschuivingen vastgesteld na de aardbeving in Kahramanmaraş en 12 na de aardbevingen in Georgië, vooral in Artvin, waar bevingen werden gevoeld tijdens de aardbevingen in het buurland.

“Het secundaire kenmerk van de aardbeving is dat ze aardverschuivingen veroorzaakt en dat er rotsen vallen. Dit is een alarm of een waarschuwing,” merkte professor Osman Bektaş op.

Na de krachtige aardbevingen van 6 februari die grote delen van het zuidoosten van het land troffen, werden op 11 en 12 februari nog eens drie aardbevingen van 4,0, 4,2 en 4,4 op de schaal van Ritcher geregistreerd in het westen van Georgië.

Extra aardbevingen van 6,4 en 5,8 op 20 februari hebben de reeds verwoeste zuidelijke provincie Hatay met tussenpozen van slechts drie minuten opgeschrikt.

Stad in noordoosten

Vooral in Artvin, een stad in het noordoosten, dicht bij de Georgische grens, hebben zich op verschillende plaatsen 15 aardverschuivingen voorgedaan.

Deskundigen, waaronder voormalig faculteitslid van de Karadeniz Technische Universiteit (KTU) en geologisch ingenieur Osman Bektaş en geassocieerd professor Veli Süme van de Rize Recep Tayyip Erdogan Universiteit (RTEU) Faculteit Civiele Techniek, benadrukten dat het noodzakelijk is voorzichtig te zijn met aardverschuivingen.

De deskundigen verklaarden dat natuurverschijnselen zoals aardbevingen en aardverschuivingen met elkaar verband houden en wezen erop dat grond en puin door regen en wind kunnen worden losgeslagen.

Invloed van aardbevingen

Bektaş verklaarde dat de geografie van Artvin de afgelopen drie weken door vier aardbevingen is getroffen en legde uit dat de bevingen in Georgië, dat tot de Kaukasische gordel behoort, zich net ten noorden van Artvin hebben voorgedaan.

“Daarom is de regio de afgelopen 15-20 dagen getroffen door aardbevingen uit zowel het noorden als het zuiden,” zei hij.

“De frequentie van rotsverschuivingen kan hiervan afhangen, maar verder onderzoek is nodig. Als bijvoorbeeld het aantal rots- en aardverschuivingen vóór de aardbeving wordt vergeleken met het aantal na de aardbeving, kunnen de effecten van de bevingen, de seismische bewegingen vanuit het noorden en het zuiden, op breuken en aardverschuivingen aan het licht komen,” benadrukte Bektaş.

Alarm en waarschuwing

Over de aardverschuivingen in relatie tot de seizoensomstandigheden en aardbevingen zei Bektaş:

“Aardbevingen kunnen massabewegingen in de regio teweegbrengen of toenemen met de neerslag, en kunnen gemakkelijker voorkomen.

Bron: Sabah