De Europese Unie heeft vrijdag haar sancties tegen de terreurgroep PKK met zes maanden verlengd.

De Raad van de Europese Unie, die de lidstaten van het blok vertegenwoordigt, kondigde in een verklaring aan dat hij “de zogenaamde terroristenlijst ongewijzigd heeft verlengd”.

De sanctielijst heeft betrekking op 13 personen en 21 entiteiten of groepen, waaronder de PKK en de extreem-linkse DHKP-C, een andere terroristische groepering.

Met het oog op de bestrijding van terrorisme bevriest het blok de tegoeden en financiële activa die personen en groepen op de lijst in de EU bezitten en verbiedt het marktdeelnemers in het blok economische middelen aan hen ter beschikking te stellen.

De EU past een afzonderlijk sanctiemechanisme toe voor Al Qaida en Daesh.

In haar meer dan 40 jaar durende terreurcampagne tegen Türkiye is de PKK verantwoordelijk voor de dood van meer dan 40.000 mensen, onder wie vrouwen en kinderen.

De DHKP-C is verantwoordelijk voor talrijke terroristische aanslagen in Türkiye, waaronder de aanslag in 2013 op de Amerikaanse ambassade in Ankara.

Zowel de PKK als de DHKP-C worden door Türkiye en de Verenigde Staten als terroristische organisaties beschouwd.

De terreurgroep PKK blijft fondsen werven in Europa, aldus Europol, de rechtshandhavingsinstantie van het blok, vorige week.

Volgens het jaarlijkse European Union Terrorism Situation and Trend Report 2022 van Europol worden PKK-organisaties in de EU gecoördineerd door het in België gevestigde European Kurdish Democratic Societies Congress (KCDK-E).

In het rapport wordt opgemerkt dat de terreurgroep PKK ondanks COVID-19 haar propaganda-, protest-, wervings- en fondsenwervingsactiviteiten in heel Europa heeft voortgezet, en dat in Europese landen geld is ingezameld via lidmaatschapsgelden, de verkoop van publicaties, speciale evenementen en campagnes.

PKK-leden waren ook betrokken bij “georganiseerde criminele activiteiten zoals het witwassen van geld, afpersing en drugshandel”, aldus het rapport.

Bron: Sabah