De hoofdofficier van justitie van het Hooggerechtshof van Turkije, Bekir Şahin, heeft de herinvoering van de doodstraf voor vrouwenmoorden verdedigd.

De procureur-generaal van het Hof van Cassatie, Bekir Şahin, heeft voorgesteld om de doodstraf voor vrouwenmoorden opnieuw in te voeren, meldde het dagblad Hürriyet op 5 januari.

De openbare aanklager van het hoogste hof van beroep zei “de zwaarste straf voor vrouwenmoord is levenslange gevangenisstraf met verzwarende omstandigheden.”

“In het verleden was het equivalent hiervan de doodstraf. Naar mijn mening moet de straf voor bewezen schuld de doodstraf zijn.”

“Sommige misdaden moeten veroordeeld worden met de doodstraf. Iemand die een zwangere vrouw vermoordt met talloze steekwonden zou geëxecuteerd moeten worden in plaats van een verzwarende levenslange gevangenisstraf.”

“Een verzwaarde levenslange gevangenisstraf is geen afschrikmiddel,” voegde Şahin eraan toe.

Europese Unie

Turkije heeft de doodstraf in 2004 afgeschaft als onderdeel van zijn streven om lid te worden van de Europese Unie.

De aanklager beweerde ook dat de Conventie van Istanbul vrouwenmoorden niet voorkomt.

Op 1 juli 2021 verliet het land formeel het verdrag dat vrouwen moet beschermen tegen geweld, wat massale protesten en woede uitlokte van vrouwenrechtengroeperingen, die geloofden dat de overeenkomst essentieel was.

Turkije, het eerste land dat in 2011 het Verdrag van Istanbul ratificeerde, heeft te kampen met hoge percentages vrouwenmoorden.

Het “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu” meldde 315 vrouwenmoorden en 215 verdachte sterfgevallen onder vrouwen in 2023.

Bron: Turkse media