De Nederlandse PKK-activiste Fréderike Geerdink is meegenomen door de politie in de Autonome Regio in Irak.

Ze zegt zelf woensdagavond op Twitter dat ze de regio wordt uitgezet. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten de journalist zo goed mogelijk te willen ondersteunen.

PKK-journaliste Geerdink stond op het punt om de grens naar Syrië over te steken. Ze is met de politie naar het vliegveld in de Iraakse stad Erbil gebracht, waar ze momenteel nog is.

Geerdink denkt zelf dat ze wordt uitgezet omdat ze ‘persona non grata’ is, iemand die vanwege haar ‘scherpe pen’ niet welkom is. “Erdoğans arm is lang”, tweet ze.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de consul-generaal in Erbil ‘nauw contact’ met de journalist.

“We hebben in het contact met de autoriteiten van de regio onze zorgen uitgesproken over de uitzetting van Geerdink”, vertelt de woordvoerster.

In een reactie laat Thomas Bruning – algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten – deze site weten:

“We hebben contact gehad met Geerdink. Ze wordt waarschijnlijk het land uitgezet. Triest en naar alle waarschijnlijkheid door de invloed van Turkije. Het is via de diplomatie geprobeerd, maar dat is helaas kansloos gebleken.”

In 2015 werd Geerdink aangehouden in Turkije omdat ze ervan verdacht werd propaganda te verspreiden voor de PKK, een organisatie die ook op de terreurlijst van de Europese Unie staat. Uiteindelijk is ze Turkije uitgezet. Daarna ging ze naar Irak en Syrië.

Bron: Nederlandse media