Turkije en het Verenigd Koninkrijk zijn de laatste tijd economisch nader tot elkaar gekomen, wat deels te maken heeft met de spanningen met de Europese Unie.

De Britse regering heeft een lening aan Turkije aangekondigd voor een hogesnelheidsspoorlijn.

Het Britse departement voor exportfinanciering zal Turkije een lening van 2,11 miljard euro verstrekken voor de aanleg van een elektrische hogesnelheidsspoorlijn van 503 kilometer tussen de hoofdstad Ankara en de kuststad Izmir.

De lening, bedoeld om de koolstofuitstoot te verminderen, wordt gestructureerd door de Britse financiële dienstverlener Standard Chartered en de Zwitserse bank Credit Suisse, aldus UK Export Finance in een persbericht.

Een man staat bij de eerste Turkse hogesnelheidstrein op het treinstation Pendik, in Istanbul, tijdens de openingsceremonie op 25 juli 2014

Waarom het belangrijk is: De lening is het nieuwste voorbeeld van de versterking van de economische samenwerking tussen Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Turkije is de op een na grootste exportmarkt voor het Verenigd Koninkrijk en de twee landen hebben afgelopen december een vrijhandelsovereenkomst ondertekend.

De spanningen tussen beide landen met de Europese Unie hebben hen enigszins tot natuurlijke bondgenoten gemaakt, schreef Amberin Zaman voor Al-Monitor.

De EU sanctioneerde Turkije vorig jaar vanwege zijn offshore booractiviteiten in wateren die door Griekenland en Cyprus worden opgeëist.

De EU is ook kritisch over de slechte staat van dienst van Turkije op het gebied van mensenrechten. De relatie van het Verenigd Koninkrijk met de EU is onder druk komen te staan door de Brexit.

De samenwerking met Turkije is in Europa enigszins bekritiseerd, onder meer door een boycotcampagne in het VK.

Turkije heeft een gemengde reputatie op het gebied van hernieuwbare energie.

De milieuwaakhond Ember meldde dat het gebruik van wind- en zonne-energie in Turkije in 2021 is toegenomen, maar dat het gebruik van steenkool relatief hoog blijft.

Een woordvoerder van UK Export Finance vertelde Al-Monitor dat de spoorweg naar verwachting in 2025 klaar zal zijn.

Bron: Turkse media