De politieke ambities van Dr. Mehmet Öz wegen blijkbaar zwaarder dan zijn banden met het land van zijn voorouders.

De in Ohio geboren Amerikaanse chirurg, beter bekend als “Dr. Oz”, kan nu afzien van zijn dubbele nationaliteit.

Om kritiek van een belangrijke rivaal in de verhitte Republikeinse voorverkiezing voor de Senaat van Pennsylvania af te weren, zei Öz woensdag dat hij afstand zal doen van zijn dubbele nationaliteit in Turkije als hij wordt verkozen, terwijl de dure campagne een harder en persoonlijker randje kreeg.

Öz, vooral bekend als presentator van “The Dr. Oz Show” overdag op TV, legde de verklaring af uren nadat hij een bericht in de media had weerlegd dat beweerde dat hij van plan was af te zien van veiligheidsmachtigingen in de Senaat om zijn dubbele nationaliteit te behouden.

Tot woensdag zei Öz dat hij zijn dubbele nationaliteit zou behouden zodat hij in Turkije de wettelijke bevoegdheid heeft om beslissingen te nemen over de gezondheidszorg van zijn moeder, die aan Alzheimer lijdt.

Hij zegt nu dat het een afleiding van de campagne is geworden en dat hij, als hij wint, afstand zal doen van het Turkse staatsburgerschap voordat hij in de Senaat wordt beëdigd.

Geschiedkundigen van de Senaat hebben geen Amerikaanse senator kunnen vinden die bewust een dubbele nationaliteit heeft gehad.

De enige vergelijkbare situatie die zij hebben gevonden is die van senator Ted Cruz van Texas, die in 2014 afstand deed van zijn Canadese staatsburgerschap nadat hij had ontdekt dat hij dat had gekregen omdat hij in Canada was geboren.

Öz is in de Verenigde Staten geboren uit Turkse ouders en zou, als hij wordt verkozen, de eerste Amerikaanse senator zijn die moslim is.

Hij zei dat er voor hem hoe dan ook geen reden zou zijn om veiligheidsmachtigingen op te geven, toen hij sprak op WPHT-AM radio in Philadelphia.

“Ik ben geboren in Amerika, ik ben een trotse deelnemer aan de Amerikaanse samenleving, ik heb alles opgegeven om me kandidaat te stellen omdat ik zoveel van dit land hou,” zei Öz.

“Ik ben niet van plan iets te doen wat dit land zou schaden. Hij suggereerde ook dat zijn moeder misschien niet lang meer te leven heeft, gezien de ontberingen van de ziekte van Alzheimer.

Toch gaf het onderzoek naar Öz’ dubbele nationaliteit de campagne een harder en persoonlijker randje, en Öz beschuldigde een van zijn primaire tegenstanders, voormalig hedgefonds CEO David McCormick, van “onverdraagzame aanvallen”.

Öz haalde onlangs de krantenkoppen in Turkije nadat hij in een opiniestuk in de Washington Post had gezegd dat Turkije geen geloofwaardig bewijs had tegen Fetullah Gülen, de leider van de Gülenistische terreurgroep (FETÖ) die in Pennsylvania woont.

Turkije wil de uitlevering van Gülen voor een aantal misdaden, waaronder het orkestreren van de couppoging van 15 juli 2016 waarbij 251 mensen omkwamen.

Bron: Sabah