Dmytro Kuleba

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, riep Turkije gisteren op om, samen met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties – waartoe ook Rusland behoort – en Duitsland, een “garantsteller” te zijn in een toekomstige overeenkomst met Rusland.

“Oekraïne heeft een aanbod gedaan over de collectieve veiligheidsovereenkomst: P5 [de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad], Turkije en Duitsland,” vertelde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, aan verslaggevers in de Oekraïense stad Lviv.

Cavusoglu voegde eraan toe dat Rusland “geen bezwaar heeft tegen dit aanbod”.

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad zijn China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gisteren zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin laten weten dat zijn land “bereid” is als gastheer op te treden voor een ontmoeting tussen Poetin en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Ankara.

Het telefoontje kwam nadat Kiev en Moskou naar verluidt aanzienlijke vooruitgang hadden geboekt met betrekking tot een eerste 15-punten-vredesplan, dat een staakt-het-vuren en de terugtrekking van Rusland omvat, “indien Kiev neutraliteit verklaart en beperkingen voor zijn strijdkrachten accepteert”, aldus de Financial Times in het Verenigd Koninkrijk.

Poetin heeft herhaaldelijk aangedrongen op ontwapening van Oekraïne in ruil voor het beëindigen van de oorlog, en beweerde dat Oekraïne, onder impuls van de VS en het Westen, voorbereidingen trof voor aanvallen op Donbass en de Krim.

Bron: Turkse media