De wereldberoemde acteur Mark Ruffalo heeft zijn steun betuigd aan de campagne voor de vrijlating van Nûdem Durak, die in Turkije een gevangenisstraf van negentien jaar uitzit.

De gerenommeerde Amerikaanse acteur Mark Ruffalo heeft opgeroepen tot de vrijheid van de Nûdem Durak, die in 2015 in Turkije gevangen werd gezet.

“Dit prachtige, vriendelijke, begaafde mens wordt vastgehouden in een Turkse gevangenis. Haar misdaad? Zingen. Ze zingt de volksliederen van haar Koerdische volk. Help alstublieft en RT. #FreeNudemDurak,” tweette Ruffalo op 17 maart.

Eerder had Roger Waters van Pink Floyd al een campagne voor Durak gelanceerd nadat hij had vernomen dat haar gitaar was vernield tijdens een routinecontrole in de gevangenis.

Beroemde figuren als Noam Chomsky, Ken Loach, David Graeber en Peter Gabriel hebben ook opgeroepen tot gerechtigheid voor Durak.

Durak zit momenteel een gevangenisstraf van negentien jaar uit in de noordoostelijke provincie Bayburt in Turkije.

Ze werd in 2015 gearresteerd als onderdeel van het wijdverspreide optreden tegen regio’s in het oosten van Turkije.

Voorafgaand aan haar arrestatie werkte Durak en voerde muziek uit met een groep genaamd Koma Sorxwîn in het culturele centrum van Cizre.

In 2015 werd Durak er echter van beschuldigd telefoongesprekken te hebben gevoerd met PKK-leden en een locatie te hebben bezocht die een PKK-cel bleek te zijn.

Ze werd veroordeeld voor “lidmaatschap van een terroristische organisatie” en veroordeeld tot 19 jaar gevangenisstraf.

Bron: Turkse media