Barış Sargın (neef van Abdulkadir Sargı)

De familie van Abdülkadir Sargın (71) zoekt antwoorden over waarom zijn lichaam in Duitsland is gecremeerd en hoe een ziekenhuis in Hannover twee lijken door elkaar heeft gehaald.

Sargın, een Turks staatsburger, stierf vorige week op de spoedafdeling van het Hannover Medical School Hospital, zeiden ambtenaren.

Tijdens de voorbereidingen van de begrafenis op dinsdag waren de familieleden van Sargın geschokt en verward toen ze zagen dat de persoon in de kist een volslagen vreemde was.

Nadat ze het ziekenhuis hadden gebeld, kregen ze te horen dat het personeel zijn lichaam per ongeluk aan een andere familie had overgedragen en dat hij was gecremeerd. Crematie is niet toegestaan in de Islamitische traditie en het is als een ontheiliging van de overledene.

Sargın’s neef Barış Sargın vertelde Demirören News Agency (DHA) op vrijdag dat de crematie procedures gewoonlijk drie weken duren en nu verwachten ze een verklaring van de autoriteiten waarom zijn oom “in slechts twee dagen” werd gecremeerd.

“Ze moeten onze vermoedens wegnemen,” zei hij.

Sargın stierf aan een hersenbloeding in het MHH ziekenhuis in Hannover. Het lichaam van de 71-jarige man werd vervolgens op verzoek van de familie vervoerd naar een begrafenisonderneming voor een islamitische begrafenis.

Een ongedateerde foto van Abdülkadir Sargın, die na zijn dood zonder toestemming van de familie in Duitsland is gecremeerd. (DHA Foto)

Maar zijn zoon Kerem zag dat het niet om zijn vader ging toen het lichaam werd gewassen (een islamitisch ritueel) en nam contact op met het ziekenhuis. Een stagiaire die in het mortuarium van het ziekenhuis werkte, gaf toe dat ze een fout had gemaakt en lichamen door elkaar had gehaald.

“We namen onmiddellijk contact op met andere ambtenaren en ontdekten dat het lichaam van mijn oom binnen twee dagen na zijn dood werd gecremeerd,” zei Sargın.

“We zijn echt benieuwd waarom ze zijn lichaam zo snel hebben gecremeerd. Ik vraag me af wat ze voor ons verbergen,” voegde Sargın eraan toe.

Hij zei dat ambtenaren hebben aangeboden om de as van zijn oom aan de familie te geven, maar die hebben dat geweigerd. “Hoe kunnen we er zeker van zijn dat het inderdaad zijn as is?” zei hij.

Sargın zei dat het Turkse consulaat en het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken contact hebben opgenomen met de familie.

Turkse ambtenaren beloofden het incident op te volgen en het consulaat zal een advocaat voor de familie ter beschikking stellen. Hij zei dat de Duitse politie ook een onderzoek is gestart naar de verwisseling.

Bron: Sabah