Erdoğan heeft gezegd dat een ontmoeting met Assad voorlopig niet aan de orde is, maar dat hij de Syrische president zou kunnen ontmoeten wanneer de tijd rijp is.

Hij heeft ook bevestigd dat er ontmoetingen op laag niveau plaatsvinden tussen Ankara en Damascus.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei op 6 oktober dat hij de Syrische collega Bashar Al-Assad zou kunnen ontmoeten wanneer de tijd rijp is en dat hij dat niet zou uitsluiten, waarmee hij de recente voorzichtige stappen om de banden tussen de strijdende partijen in de Syrische oorlog te ontdooien, kracht bijzette.

“Momenteel staat een dergelijke ontmoeting niet op de agenda. Maar ik kan niet zeggen dat het voor mij onmogelijk is Assad te ontmoeten”, zei Erdoğan op een persconferentie tijdens de bijeenkomst van de Europese Politieke Gemeenschap in Praag.

“Als het juiste moment daar is, kunnen we ook de weg inslaan van een ontmoeting met de president van Syrië”, voegde hij eraan toe.

Elke normalisatie tussen Ankara en Damascus zou de decennialange Syrische oorlog een nieuwe vorm geven.

De Turkse steun is van vitaal belang geweest om de Syrische rebellen in hun laatste belangrijke steunpunt in het noordwesten te houden, nadat Assad de opstand in de rest van het land met hulp van Rusland en Iran had verslagen.

Bron: Turkse media