542 Afghaanse migranten gedeporteerd na illegale binnenkomst in Turkije

Turkije heeft in het weekend zo’n 542 Afghaanse migranten het land uitgezet die illegaal het land waren binnengekomen.

De migranten werden met uitgaande vluchten vanuit Istanbul teruggestuurd naar hun land van herkomst, aldus de afdeling Migratiebeheer van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zij werden aangehouden in de noordwestelijke regio’s van Turkije, Edirne en Kırklareli.

De provinciale immigratiedienst van Edirne stuurde zondag 215 illegale immigranten naar Istanbul voor uitzetting, terwijl 327 anderen werden gedeporteerd na te zijn aangehouden in Kırklareli.

De laatste groep werd overhandigd aan het verwijderingscentrum Kırklareli Pehlivanköy (GGM) voor uitzetting via Istanbul.

De aanhoudingen en de deportaties werden uitgevoerd in het kader van de Turkse strategie voor irreguliere migratie en het nationale actieplan.

Volgens het Departement Migratiebeheer hebben 140 chartervluchten sinds begin 2022 meer dan 25.492 illegale migranten naar Afghanistan gedeporteerd.

Het totale aantal illegale immigranten met de Afghaanse nationaliteit dat naar hun land is uitgezet, is opgelopen tot 34.679.

In dezelfde periode bereikte het aantal illegaal in Turkije binnengekomen immigranten, voor het merendeel Afghanen, 57.123 – een stijging met 132% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar.

Turkije heeft sinds 2016 meer dan 356.819 illegale migranten gedeporteerd, volgens bronnen van het ministerie.

Bron: Sabah