Negen Turkse vliegtuigen, geladen met hulpgoederen, zijn aangekomen in het door overstromingen getroffen Pakistan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag.

Tot nu toe heeft Turkije 7.120 gezinstenten, bijna 8.000 dekens en kussens, 11.314 voedselpakketten, 2.000 babyvoeding- en hygiënepakketten, 1.320 dozen met kleding, 426.000 medische voorraden, meer dan 1.000 keukensets, 50 motorboten en bijna 4.000 verschillende soorten voedsel gestuurd via negen vliegtuigen en een trein, zei het ministerie op Twitter.

Een tweede trein met meer hulpgoederen vertrekt donderdag vanuit de Turkse hoofdstad Ankara naar Pakistan.

Daarnaast nemen ongeveer 20 Turkse personeelsleden, waaronder 11 personeelsleden van de rampen- en noodbeheersautoriteit (AFAD), een medisch team van drie personen en zes Turkse niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), deel aan de humanitaire inspanningen in het door overstromingen getroffen land.

Eerder maakte het Pakistaanse nationale agentschap voor rampenbeheer (National Disaster Management Agency – NDMA) bekend dat meer dan 1.000 mensen het leven hadden verloren als gevolg van de overstromingen en aardverschuivingen die werden veroorzaakt door de moessonregens die sinds 14 juni aanhouden.

Het NDMA meldde dat 992.871 huizen waren beschadigd als gevolg van de hevige regens en dat 727.144 boerderijdieren waren omgekomen, en voegde eraan toe dat ongeveer 33 miljoen mensen door de regens waren getroffen en 498.442 mensen in de hulpkampen verbleven.

Stortregens en woeste overstromingen hebben in het hele land grote hoeveelheden infrastructuur en landbouwgronden verwoest, waaronder tienduizenden huizen, wegen en bruggen, en bijna een miljoen dieren weggespoeld.

Volgens meteorologen van de staat heeft het Zuid-Aziatische land, dat tot de 10 landen in de wereld behoort die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering, dit jaar meer dan 200% meer regen gekregen dan de gemiddelde moessonregens.

Daarnaast kondigde de AFAD de oprichting aan van een “luchtbrug” om tenten en humanitaire hulp te verstrekken aan Pakistan, dat door zware overstromingen werd getroffen.

Humanitaire hulpgoederen bestaande uit 10.000 tenten, 50.000 voedselpakketten, 50.000 hygiënepakketten en 10.000 pakketten babyvoeding werden in een eerste fase naar de overstromingsgebieden gestuurd, aldus de AFAD.

Ondertussen werd humanitaire hulp, voorbereid met de steun van NGO’s onder de coördinatie van de AFAD, van Ankara naar Pakistan gestuurd aan boord van de “Vriendelijkheidstrein”.

De Turkse Rode Halve Maan helpt ook bij het verdelen van voedsel en water in de zuidwestelijke provincie Balochista

Pakistan heeft sinds juni te maken met verschrikkelijke moesson-gerelateerde overstromingen.

Tot nu toe zijn in het hele land meer dan 1.000 mensen omgekomen. Een deel van de oorzaak is het smelten van de gletsjers, waardoor de Verenigde Naties, de Pakistaanse regering en anderen de overstromingen toeschrijven aan de klimaatverandering en de stijgende temperaturen.

De overstromingssituatie wordt nog verergerd door de economische crisis in Pakistan.

Het Zuid-Aziatische land heeft in dit verband ook de hulp van Turkije ingeroepen.

Premier Shahbaz Sharif bracht in juni een bezoek aan Ankara in een poging om Turkse investeringen veilig te stellen en de handelsbetrekkingen te stimuleren.

Ook Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar hebben onlangs miljarden dollars toegezegd voor investeringen in Pakistan.

Bron: Sabah