De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft leraren beledigd omdat zij een nieuwe wetgeving boycotten die hen verplicht een examen af te leggen om gekwalificeerd te worden als “deskundige” of “hoofdleraar”.

“Zijn jullie de architecten van de onderwijs-opleiding of degenen die rondzwerven als plunderaars?” zei Erdoğan, in opmerkingen gericht tegen protesterende leraren.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft leraren “plunderaars” (“çapulcu” in het Turks) genoemd omdat ze een maatregel van de regering boycotten.

Het woord “çapulcu” werd door Erdoğan tijdens de Gezi Park-protesten in 2013 op grote schaal gebruikt om te verwijzen naar de demonstranten en wordt sindsdien door de president op grote schaal gebruikt als een belediging.

“Deze oproep tot boycot, ondernomen door degenen die geen projecten hebben voor Turkije, is volledig een slecht bedoeld initiatief. Geef deze boycot op. Wie zijn dat? Zijn jullie de architecten van de onderwijs-opleiding of diegenen die als plunderaars rondlopen?”

“Onze kinderen hebben leerkrachten nodig die hen goed gezelschap houden, niet zij die op straat zwerven,” zei Erdoğan op 1 september tijdens een programma dat georganiseerd was voor de benoeming van nieuwe leerkrachten.

De leider van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), Kemal Kılıçdaroğu, heeft Erdoğan over zijn opmerkingen aan de schandpaal genageld en opnieuw een beroep op de leraren gedaan om de desbetreffende examens niet af te leggen.

“Erdoğan, heb jij leraren ‘plunderaars’ genoemd? Leraren, kom samen, onmiddellijk! Als jullie dit examen afleggen, zal het er niet beter op worden.”

“Dit is het niveau waartoe ze zijn gekomen,” twitterde Kılıçdaroğlu op 1 september, verwijzend naar het politiegeweld tegen protesterende leraren van een dag geleden.

“Doe niet mee aan het examen. De heer Kemal zal dit probleem oplossen. Het duurt niet lang meer. Geduld,” schreef Kılıçdaroğlu ook, implicerend dat zijn partij de macht zal overnemen bij de komende verkiezingen.

Het ministerie van Onderwijs komt met een nieuw model en verdeelt leraren vanaf dit jaar in drie categorieën, onder de titels “leraar”, “expertleraar” en “hoofdleraar”.

Leraren die het diploma van expertleraar willen halen, moeten slagen voor de desbetreffende examens.

Verscheidene vakbonden zijn begonnen te protesteren tegen deze nieuwe invoering en zeggen dat het niet mogelijk is leraren alleen op basis van dergelijke examens in categorieën in te delen en dat de maatregel de weg zou kunnen vrijmaken voor vriendjespolitiek.

Zij eisen dat leraren de titels krijgen op grond van het aantal jaren dat zij in het beroep werkzaam zijn geweest.

Tijdens een ceremonie in het Presidentieel Complex op donderdag, kondigde President Recep Tayyip Erdoğan de aanwerving van 20.000 leerkrachten aan en beloofde hij meer financiële steun voor leerkrachten.

De leraren kregen tijdens de ceremonie via een elektronische loting te horen waar ze zouden worden aangesteld.

Bron: Turkse media