Imran Khan en Erdoğan

Pakistan heeft naar verluidt een deal van 1,5 miljard dollar om in totaal 30 aanvalshelikopters van Turkije te kopen, laten vallen vanwege een Amerikaans embargo op de motoren van de helikopters, en heeft in plaats daarvan gekozen voor vliegtuigen van Chinese makelij.

De desbetreffende verklaring werd afgelegd door majoor-generaal Babar Iftikhar, directeur-generaal van Inter-Services Public Relations (ISPR), de PR-vleugel van het Pakistaanse leger, aldus verschillende lokale websites op woensdag.

Zo zei Iftikhar, in antwoord op een vraag tijdens een persconferentie, over door Turkish Aerospace Industries (TAI) gemaakte helikopters dat “wat de Turkse deal betreft, we verder zijn gegaan”.

Hij bevestigde dat Pakistan in onderhandeling is met China over gevechtshelikopters, en “hopelijk krijgen we enkele gevechtshelikopters (van hen)”.

Rapporten suggereren al enige tijd dat Islamabad zou kunnen overwegen om de Z-10ME te kopen, een opgewaardeerde versie van de Chinese Z-10-helikopter, terwijl ze ook suggereren dat de Chinese helikoptermotoren ondermaats presteerden tijdens de tests die Pakistan heeft gemaakt.

De opgewaardeerde versie van de T129 Tactische Verkennings- en Aanvalshelikopter geleverd aan het Algemeen Directoraat Veiligheid van Turkije vliegt over de hoofdstad Ankara, Turkije

Pakistan ging in 2018 akkoord met de aankoop van 30 T129 Tactical Reconnaissance and Attack Helicopters (ATAK) gemaakt door TAI, aangedreven door motoren gemaakt door LHTEC, een joint venture van het Britse Rolls Royce en Honeywell, een Amerikaans bedrijf.

Buitenlandse bedrijven zijn verplicht een uitvoervergunning te verkrijgen voor de commerciële verkoop van Amerikaans militair materieel.

Washington heeft de uitvoer van dit specifieke vliegtuig naar de Filippijnen bijvoorbeeld wel goedgekeurd, maar de verkoop aan Pakistan nooit goedgekeurd, waarbij sommigen het verband leggen met de aankoop door Turkije van het luchtverdedigingssysteem S-400 van Russische makelij.

De banden tussen de NAVO-bondgenoten Turkije en de VS kwamen in 2019 zwaar onder druk te staan door de aankoop door Ankara van het geavanceerde Russische luchtverdedigingssysteem S-400, wat Washington ertoe aanzette Turkije uit het F-35 Lightning II-straalprogramma te halen.

De VS voerden aan dat het systeem door Rusland zou kunnen worden gebruikt om heimelijk geheime details over de Lockheed Martin F-35 jets te verkrijgen en incompatibel is met NAVO-systemen.

Turkije houdt echter vol dat de S-400 niet in NAVO-systemen zou worden geïntegreerd en geen bedreiging zou vormen voor het bondgenootschap.

TAI’s dochteronderneming voor motorfabricage, TUSAŞ Engine Industries (TEI), is begonnen met een project voor de ontwikkeling van een binnenlandse motor voor de Atak-helikopter, de turboshaft TEI-TS1400, die ook de eerste inheemse T625-multiregelingshelikopter van het land, Gökbey, zal aandrijven.

Wanneer deze motor eenmaal in serie is geproduceerd, zal hij de T129-helikopters uitrusten die deel uitmaken van de inventaris van de Turkse veiligheidsdiensten.

De TAI heeft tot dusver T129 ATAK-helikopters, met inbegrip van hun verbeterde versies, geleverd aan het Turkse Commando Landstrijdkrachten, het Algemeen Commando Gendarmerie en het Algemeen Directoraat Veiligheid.

Bron: Turkse media