Recep Tayyip Erdoğan

Na maandenlang de exportmarkt te hebben verdedigd, beweert de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) nu dat de voedselexport de inflatie aanwakkert. De partij dreigt met beperkingen op basisvoedingsmiddelen.

De regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) dreigt met exportbeperkingen voor basisvoedingsmiddelen, omdat de stijgende export de inflatie in Turkije zou aanwakkeren.

De AKP pleit al maanden voor een op lage rente gebaseerde export als middel om de Turkse economie nieuw leven in te blazen.

De AKP volgt sinds september een “nieuw economisch model” (ook wel een economische onafhankelijkheidsoorlog genoemd) dat gericht is op “investeringen, productie, werkgelegenheid, exportgerichte groei in plaats van de vicieuze cirkel van hoge rente-lage wisselkoersen”.

Op 20 december 2021, op het dieptepunt van de lira, kondigde president Recep Tayyip Erdoğan een TL-gegarandeerd depositoplan aan om de Turkse burgers aan te moedigen hun spaargeld in de lokale munt aan te houden. Die dag herwon de lira meer dan 50% van zijn waarde, de grootste opleving in de geschiedenis van de munt.

Nu zeggen AKP-functionarissen echter dat het op de export gerichte beleid misschien te ver is gegaan. Sinds het begin van de renteverlagingen hebben president Erdoğan en zijn partij hun maatregelen uitgelegd als een middel om economische onafhankelijkheid te bereiken.

De AKP-functionarissen sloten zich bij dit sentiment aan. Ze zeiden dat de Verenigde Staten met de dollar de wereldeconomie proberen te beheersen en dat Turkije uit de “rentespiraal” moet zien te komen.

“De dollar is gekelderd. De dollar is niet langer een veilig beleggingsinstrument. Dit is vooral het geval voor kleine investeerders”, aldus een AKP-functionaris.

Hoewel de nieuwe minister van Financiën, Nureddin Nebati, het idee verwerpt dat de economische crisis het gevolg is van acties van “buitenlandse extremisten”, hebben velen binnen de regeringspartij gesuggereerd dat de huidige economische crisis het product is van buitenlandse interventie.

Zij zeiden verder dat de economische turbulentie die Turkije doormaakt niet het gevolg is van binnenlands beleid, maar eerder deel uitmaakt van een grotere wereldwijde crisis.

De ambtenaar verklaarde verder dat als gevolg van deze wereldwijde crisis en de onderbrekingen in de wereldwijde toeleveringsketen tijdens de pandemie, landen zich tot Turkije wendden voor toegang tot kritieke goederen.

Deze toename van de export heeft de prijzen in het land opgedreven. Sommige goederen, aldus de ambtenaar, worden nu zowel in het binnenland als in het buitenland voor dezelfde prijs verkocht.

“Gezien deze situatie, die de inflatie doet toenemen, moeten we de komende tijd misschien een exportquotum voor basisvoedingsmiddelen invoeren”, zeiden ze.

Dit druist rechtstreeks in tegen de doelstelling van de AKP, namelijk de economie nieuw leven in te blazen en de inflatie te verlagen met een op de export gerichte markt.

Bron: Turkse media