Babar Iftikhar

Pakistan ontkende vrijdag berichten in de media dat het land een deal om tientallen gevechtshelikopters van Turkije te kopen had geannuleerd, te midden van een langdurige impasse met de Verenigde Staten over de weigering van dat land om een exportvergunning af te geven voor motoren die de helikopters aandrijven.

In een verklaring verklaarde de Inter-Services Public Relations (ISPR), de mediavleugel van het Pakistaanse leger, dat speculaties over de annulering van de Pakistaanse overeenkomst voor de aankoop van T129 Tactische Verkennings- en Aanvalshelikopters (ATAK) van Turkije “ongegrond” zijn.

Andere berichten, die Pakistaanse militaire en diplomatieke bronnen aanhalen, zeiden dat de opmerkingen van de directeur-generaal van het ISPR, generaal-majoor Babar Iftikhar, deze week verkeerd waren geïnterpreteerd en dat het land de deal niet heeft opgegeven.

In antwoord op een vraag over de helikopters tijdens een persconferentie op woensdag, zou Iftikhar hebben gezegd dat “wat de Turkse deal betreft, we verder zijn gegaan”.

Hij zou ook bevestigd hebben dat Pakistan ook in onderhandeling was met China voor gevechtshelikopters, en “hopelijk krijgen we enkele gevechtshelikopters (van hen)”.

Iftikhar, die de behoeften van het land op het gebied van defensie-aankopen toelichtte, zei dat de Pakistaanse strijdkrachten voortdurend bezig zijn met het verbeteren van hun capaciteit en het upgraden van technologie, terwijl ze zich bewust blijven van de dreiging en de operationele vereisten.

“Tijdens het beantwoorden van een vraag over de Pakistaanse deal met Turkije voor de aankoop van T-129 ATAK-helikopters, werd de verklaring van DG ISPR op sommige digitale mediaplatforms verkeerd geïnterpreteerd,” zei het ISPR.

“Het wordt verduidelijkt dat Pakistan de aankoop van militaire helikopters van Turkije nooit heeft uitgesloten. Alle speculaties in dit verband zijn ongegrond.”

De T129 Tactical Reconnaissance and Attack Helicopter (ATAK) vliegt over de hoofdstad Ankara, Turkije, 19 mei 2020

Pakistan heeft in 2018 ingestemd met de aankoop van 30 T129 ATAK-helikopters gebouwd door Turkish Aerospace Industry (TAI), aangedreven door motoren gemaakt door LHTEC, een joint venture van het Britse Rolls Royce en Honeywell, een Amerikaans bedrijf.

Buitenlandse bedrijven zijn verplicht een uitvoervergunning te verkrijgen voor de commerciële verkoop van Amerikaans militair materieel.

Hoewel het onlangs groen licht gaf voor de export van hetzelfde vliegtuig naar de Filippijnen, heeft Washington de verkoop aan Pakistan nooit goedgekeurd, waarbij sommigen de verkoop in verband brachten met de aankoop door Turkije van het luchtverdedigingssysteem S-400 van Russische makelij, een belangrijke oorzaak van spanningen tussen Ankara en Washington in de afgelopen jaren.

Bron: Turkse media