Een koe uitgerust met een VR-headset, in Aksaray, centraal Turkije, 6 jan. 2022.

Geïnspireerd door een soortgelijke praktijk in Rusland, rustte Izzet Koçak zijn koeien uit met virtual reality (VR) hoofdtelefoons.

De fokker, die in 2018 een rundveebedrijf opzette in de centrale Turkse provincie Aksaray, is ambitieus bezig om de melkopbrengst van zijn 180 runderen te verhogen.

Hij begon eerst met het spelen van klassieke muziek voor de dieren, iets wat sommige fokkers gebruiken om een rustige sfeer te creëren. Tegenwoordig knutselt hij met VR-headsets op twee van zijn koeien.

“We zijn op zoek naar alternatieve manieren om de opbrengst te verhogen nu de prijzen van voer en hooi zijn gestegen. Ik hoorde dat ze deze headsets in Rusland gebruikten en besloot het hier te proberen. Ik heb ze tien dagen geobserveerd en ontdekte dat zowel de kwaliteit als de hoeveelheid van de melk toenamen,” vertelde hij Anadolu Agency (AA) op donderdag.

Koçak zei dat hij op de hoogte is van de studies over omgevingsfactoren die de melkproductie beïnvloeden: “We produceren gewoonlijk 22 liter melk per dag. De gemiddelde hoeveelheid melk van twee koeien met koppen bedraagt nu 27 liter. Ze kijken naar een groene weide en het geeft ze een emotionele boost. Ze zijn nu minder gestrest,” zei hij.

Koçak heeft nu nog eens 10 headsets besteld om bij meer koeien te proberen. “In Rusland gebruikten ze headsets voor beide ogen, maar wij sloten slechts één oog van het dier om te experimenteren met het effect ervan. Terwijl ze de headsets dragen, luisteren ze ook naar klassieke muziek,” zei hij.

Bron: Turkse media