De secretaris-generaal van de Turkse Medische Vereniging (TTB), Vedat Bulut, heeft gezegd dat het in eigen land ontwikkelde COVID-19 vaccin Turkovac niet als een vaccin kan worden beschouwd.

Bulut zei dat het ministerie van Volksgezondheid geen “transparant” proces heeft gevoerd met betrekking tot de proeven met Turkovac.

De secretaris-generaal van de Turkse Medische Vereniging (TTB), Dr. Vedat Bulut, heeft gezegd dat het vaccin “Turkovac”, dat door het Turkse Agentschap voor Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (TITCK) is goedgekeurd, onvoldoende is onderzocht en dus niet in aanmerking kan komen als een effectief vaccin tegen Covid-19.

“Het ministerie van Volksgezondheid moet transparant zijn en het onderzoek dat is uitgevoerd met betrekking tot Turkovac moet worden gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, zodat deskundige organisaties en pandemiewerkgroepen deze studies kunnen beoordelen en bekrachtigen,” werd Bulut geciteerd door ANKA nieuwsagentschap op 6 januari.

“Omdat er geen vaccin is; er is in plaats daarvan een oplossing waarvan wordt beweerd dat het een vaccin is,” zei hij.

Vedat Bulut voegde eraan toe dat de studies betreffende Turkovac hadden moeten worden uitgevoerd op gezonde vrijwilligers, terwijl dit niet het geval was geweest. In plaats daarvan was het alleen op dieren getest.

Hij betwistte ook de beweringen van Dr. Mustafa Çalış, rector van de Universiteit van Erciyes, die toezicht hield op de ontwikkeling van het Turkovac-vaccin en zei dat “een studie op muizen had aangetoond dat het 100 procent effectief was tegen de Delta-variant”.

“Studies op muizen en mensen leiden niet tot dezelfde resultaten,” waarschuwde Bulut.

“De negen vaccins die zijn goedgekeurd studies zijn uitgevoerd op 80.000 of 120.000 vrijwilligers. Maar dit is niet het geval geweest voor Turkovac.”

TBB heeft vragen gesteld aan het ministerie van Volksgezondheid met de vraag onder welke voorwaarden het TITCK de Turkovac had goedgekeurd zonder wetenschappelijke gegevens. Vedat Bulut zei dat het ministerie niet op hun vragen had geantwoord.

Hij voegde eraan toe dat er een studie was uitgevoerd aan de Universiteit van Erciyes waarbij groepen die de Sinovac hadden gekregen werden vergeleken met groepen die de Turkovac hadden gekregen, maar dat de resultaten van die studies slechts gedeeltelijk en mondeling waren vrijgegeven.

Vedat Bulut hekelde bovendien het gebrek aan transparantie in het Turkse vaccinatiebeleid.

“In het Westen verlenen het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) of de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuringen voor noodgebruik via onafhankelijke wetenschappelijke comités. In Turkije worden de productie en aankoop van vaccins echter met geweld door de regering uitgevoerd,” zei hij.

Bron: Turkse media