(Links) Inwoners van Bozkurt aan de Turkse Zwarte Zeekust overzien de schade van de verwoestende overstroming, 2021 en (rechts) Een man kijkt toe terwijl het water voorbijstroomt in de stad Bozkurt in de provincie Kastamonu in Turkije, 2021.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat het risico op aardverschuivingen de komende maanden in sommige provincies van het Zwarte Zeegebied veel groter zal zijn als gevolg van het snelle smelten van de sneeuw.

Zij merkten ook op dat de klimaatverandering het neerslagpatroon in de regio reeds heeft gewijzigd en wezen erop dat zich in de voorbije twee maanden op verschillende plaatsen in de provincies Trabzon, Ordu, Samsun en Rize aardverschuivingen hebben voorgedaan.

Plotselinge stortregens en de daaruit voortvloeiende overstromingen hebben in het afgelopen jaar steden in de regio getroffen.

Minstens zes mensen kwamen om het leven en twee anderen werden vermist bij de overstromingen en aardverschuivingen in Rize in juli vorig jaar.

De ramp veroorzaakte ook zo’n 250 miljoen Turkse lira aan schade. Ook overstromingen in de Zwarte-Zeeprovincie Kastamonu hebben afgelopen zomer aan meer dan 80 mensen het leven gekost.

Het Zwarte Zeegebied kreeg de voorbije weken te maken met sneeuw en regenval die ver boven de seizoensnormen lagen.

In maart hadden verschillende provincies al te kampen met aardverschuivingen, die enige materiële schade aan gebouwen veroorzaakten, maar bij die incidenten vielen geen slachtoffers.

“Zware regenval leidt in deze regio onbewust tot aardverschuivingen. Overstromingen en aardverschuivingen zijn natuurlijke gebeurtenissen, maar wij zorgen ervoor dat ze uitgroeien tot natuurrampen,” zei Osman Bektaş, een gepensioneerd geologisch ingenieur aan de Karadeniz Universiteit in Trabzon, verwijzend naar slecht gebouwde gebouwen op risicovolle locaties.

Dergelijke gebeurtenissen zouden zich in de komende maanden vaker kunnen voordoen, maar vooral in april en mei, waarschuwde Bektaş.

“Wetten en regels kunnen die rampen niet voorkomen; ze werken alleen als de mensen zich aan die regels houden. Honderd jaar geleden woonden er een paar mensen rond rivieroevers in deze regio, maar vandaag de dag wonen er honderden mensen … Dit betekent meer slachtoffers bij overstromingen en aardverschuivingen,” zei hij.

Ter bevestiging van Bektaş’ bezorgdheid meldden lokale media onlangs dat eigenaars van gebouwen die het risico lopen op overstromingen en aardverschuivingen zich verzetten tegen de afbraak van die gebouwen in Rize.

Bron: Hürriyet