Turkije ruimt verdwaalde zeemijn op in Bosporus

Het Turkse leger heeft zaterdag een mijn onschadelijk gemaakt die vanuit de Zwarte Zee was afgedreven en een luide explosie veroorzaakte ten noorden van Istanbul, dagen nadat Rusland had gewaarschuwd dat er verschillende waren weggespoeld uit Oekraïense havens.

Minister van Defensie Hulusi Akar beschreef het voorwerp, dat voor het eerst werd ontdekt door vissers in de bovenloop van de Bosporus, als een oud type mijn en zei dat hij hierover in contact stond met zowel de Russische als de Oekraïense autoriteiten.

Een getuige hoorde een luide knal bij het kustplaatsje Rumelifeneri, waar marineschepen en militaire vliegtuigen en helikopters actief waren.

Een mijnenjagersschip was ook op weg naar het gebied vanuit Istanbul, volgens een tweede getuige.

“De mijn, waarvan is vastgesteld dat het een oud type is, is door ons team geneutraliseerd…en de marinetroepen zetten hun waakzame werk voort,” zei Akar in een verklaring op de televisie.

Eerder had de kustwacht schepen gewaarschuwd om uit de buurt te blijven van het ronde object dat op de golven dobberde, en een duikteam was aanvankelijk op onderzoek uitgegaan.

Turkije grenst aan de Zwarte Zee met Rusland en Oekraïne, dat vorige maand door Moskou werd binnengevallen. lees meer

De belangrijkste inlichtingendienst van Rusland zei maandag dat verschillende mijnen op zee waren afgedreven nadat ze waren losgeraakt van kabels in de buurt van Oekraïense havens, een bewering die door Kiev werd afgedaan als desinformatie en een poging om delen van de zee af te sluiten.

De Zwarte Zee is een belangrijke scheepvaartader voor graan, olie en olieproducten. Ze is verbonden met de zeeën van Marmara en vervolgens de Middellandse Zee via de Bosporus, die door het hart van Istanboel loopt, de grootste stad van Turkije met 16 miljoen inwoners.

Vissers zagen het object eerst in de buurt van een aanlegplaats en meldden het aan de kustwacht, die radiowaarschuwingen stuurde naar schepen in het gebied, vertelde het Directoraat-Generaal van Kustveiligheid aan Reuters.

Bron: Turkse media