Een nieuwe film over de strijd van een moeder om haar zoon terug te halen uit de gevangenis van Guantanamo onderzoekt in hoeverre iemand Duitser is met het waargebeurde verhaal van een van de Turkse migranten van het land.

De film van de Duitse regisseur Andreas Dresen, “Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush“, die zaterdag in première ging op het filmfestival van Berlijn, onderzoekt de plaats en de identiteit van Turkse migranten in het Duitsland van vandaag.

De film is een van de 18 films uit de hele wereld die meedingen naar de Gouden Beer van het filmfestival van Berlijn, die woensdag wordt uitgereikt.

“Ik denk dat we ons moeten afvragen: Hoe behandelen we onze kinderen, de kinderen die hier geboren zijn, ongeacht hun nationaliteit?”, zei Dresen zondag in een interview tegen Reuters.

Tienduizenden Turken emigreerden in de jaren zestig en zeventig naar Duitsland in antwoord op uitnodigingen van West-Duitsland, dat arbeidskrachten nodig had voor de naoorlogse industriële boom.

Er is nu een Turkse gemeenschap van meer dan 3 miljoen in het land, maar meer dan de helft heeft nog steeds niet de Duitse nationaliteit.

Dresens film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en vertelt het verhaal van “Rabiye”, de moeder van Murat Kurnaz, een in Duitsland geboren en getogen Turkse man, die in 2002 bijna vijf jaar zonder aanklacht in de militaire gevangenis van de VS in Guantanamo Bay, Cuba, werd vastgehouden.

Met geduld, vastberadenheid en een toegewijde Duitse advocaat, heeft Rabiye campagne gevoerd voor de vrijheid van haar zoon. Tussen reizen naar Ankara en Washington en oproepen aan de Duitse, Amerikaanse en Turkse autoriteiten, en een rechtszaak tegen de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, wint de moeder van drie haar strijd en krijgt ze haar zoon terug.

Rabiye wordt geportretteerd als een gewone vrouw, wier zinnen Duitse en Turkse woorden vermengen, maar wier geloof in de onschuld van haar zoon sterker bleek dan de Duitse bureaucratie en de Amerikaanse politiek.

“We kwamen op het idee om haar verhaal te vertellen, omdat we van mening waren dat het goed is om te weten dat de zogenaamde ‘gewone mensen’ zich kunnen verdedigen tegen de grootmachten van de wereld,” zei Dresen tijdens een nieuwsconferentie op zaterdag.

De Duits-Turkse acteur Meltem Kaptan, die Rabiye speelt, had lange gesprekken met de moeder van Murat Kurnaz.

“Het was belangrijk voor mij om de twee aspecten te spelen; dit verdriet en deze kwetsbaarheid die ze voelt,” zei Kaptan.

“Maar aan de andere kant, deze briljante en geweldige persoonlijkheid die iedereen aan het lachen kan maken.”

De film werpt ook een licht op de controversiële Guantanamo Bay gevangenis die werd opgezet om buitenlandse terreurverdachten te huisvesten na de aanslagen van 11 september 2001 op New York en Washington.

Bron: Sabah