De TV prediker en zijn sekte van misbruik

Een overlevende van de wrede sekscultus van een tv-predikant zegt dat zij zonder verdoving een neusoperatie moest ondergaan.

De Turkse televangelist Adnan Oktar, 64 jaar, kreeg 1.075 jaar gevangenisstraf voor een reeks gruwelijke misdaden.

Hij had gedurende tientallen jaren een toegewijde groep van gehersenspoelde volgelingen opgebouwd, terwijl hij een luxueus leven leidde omringd door glamoureuze vrouwen die hij zijn “katjes” noemde, terwijl zijn jonge mannelijke volgelingen zijn “leeuwen” waren.

Hij werd uiteindelijk schuldig bevonden aan tien afzonderlijke aanklachten, waaronder het leiden van een criminele bende, seksueel misbruik van minderjarigen, seksueel misbruik en het plegen van politieke of militaire spionage.

Van beschuldigingen van verkrachtingen – waarbij de leden naar verluidt zelfs een “scorebord” bijhielden – tot gruwelijke beweringen over vrouwen die gedwongen werden anticonceptiepillen te slikken na te zijn aangerand, schetsten voormalige leden in de rechtszaal een grimmig beeld.

Nu hebben sommigen van degenen die met Oktar leefden hun licht laten schijnen over hoe het was om onder de duim te worden gehouden door de duistere werking van het binnenste van zijn sekte.

Seda Isildar was een tiener op de middelbare school toen vrienden haar in contact brachten met Oktar en zijn groep, maar ze wist al wie hij was nadat ze hem op de cover van een plaatselijk gerespecteerd nieuwspublicatie had zien staan, meldde de Sunday Times.

Seda, nu 50 en woonachtig in Canada, zei: “Ze vertellen je dat je speciaal bent. Je bent anders dan de rest van de kudde. Je bent 15 jaar en je wilt het gewoon niet verpesten voor alle anderen.

“Je bent een deel van die groep. En ze isoleren je? Het is als een giftige relatie.”

Zij geloofde dat Oktar stond voor een gemoderniseerde versie van de Islam en dat het opwindend was om daar deel van uit te maken – totdat hij haar seksueel misbruikte.

Seda zegt dat ze als schoolmeisje werd gedwongen met hem te trouwen, toen hij al in de dertig was.

Het leed escaleerde van emotioneel naar fysiek toen ze op 20-jarige leeftijd werd gedwongen een neuscorrectie te ondergaan zonder algehele verdoving.

Ze kan zich nog steeds de hamer herinneren waarmee op haar gezicht werd geslagen.

Seda zei: “Het was verschrikkelijk. Ik telde hoe vaak ze met de hamer en de beitel op mijn neus sloegen.”

Het duurde acht jaar voordat ze kon ontsnappen en een nieuw leven kon beginnen in Canada.

Bekend in de jaren ’90

Oktar werd bekend in de jaren ’90, toen hij aan het hoofd stond van de Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek (of, in het Turks, Bilim Araştırma Vakfı of BAV).

Deze stichting richtte zich op wetenschappelijke activiteiten “die erop gericht zijn de massa bewust te maken van wat de werkelijke onderliggende oorzaken van sociale en politieke conflicten zijn”.

Het was echter zijn televisiezender A9, die hij in 2011 begon uit te zenden, die hem echt wereldberoemd maakte.

In online geüploade video’s was hij regelmatig te zien terwijl hij een preek hield over het creationisme, omringd door zijn “katjes”.

Ceylan Ozgul

Ceylan Ozgul was 24 en in haar derde jaar aan de Universiteit van Istanbul toen ze bij Oktar’s sekte betrokken raakte.

Ze zegt dat ze er langzaam werd ingeluisd, maar naarmate haar rol in de groep groeide, groeide zij ook.

De voormalige “kitten” werd een van de meest prominente leden van de groep en was regelmatig te zien op Oktars tv-kanaal, waar vrouwen hem indringend aanstaarden en al zijn bewegingen volgden, maar in het begin was zijn intensiteit niet zo duidelijk.

Ze zegt dat het een langzame en geleidelijke evolutie was om in zijn wereld opgesloten te raken.

Ze zei: “Hij was, weet je, best leuk om een praatje mee te maken. Hij is als een oudere man die je serieus neemt en over geschiedenis, natuurkunde en geneeskunde praat. Ik vond het leuk om tijd met hem door te brengen.”

Maar naarmate ze meer betrokken raakte, groeide haar rol binnen de groep en ze zegt dat ze al snel gevangen raakte in een omgeving waarin haar bewegingen en communicatie werden gecontroleerd.

Ze zei: “Het gebeurde niet van de ene dag op de andere. Het duurde ongeveer een jaar. Zelfs de domme dingen begonnen je na een jaar ineens te dagen, omdat je denkt dat het normaal is, iedereen om je heen doet het.

“Het enige beeld dat mensen van Adnan Oktar hadden, waren meisjes in bikini of met onthullende kleren en dansend.

“Helaas maakt dit het onderwerp erg licht. Maar het is geen onderwerp om licht op te vatten. Het gaat eigenlijk over hoe je jonge vrouwen en jonge mannen tot slaaf kunt maken.”

Een ander voormalig lid heeft eerder schokkende beweringen gedaan in de rechtbank, volgens Sabah – naar verluidt zouden sommige leden deelnemen aan een zogenaamd “turnike” (of tourniquet) systeem, waarbij nieuwe vrouwen die toetraden tot de groep seks moesten hebben met mannen in de organisatie.

De nieuwsuitzending citeert het voormalige lid als zei in de rechtbank: “Ze hadden een scorebord en leden werden verkozen tot ‘kampioen’ van de week, dag of maand op basis van het aantal vrouwen waarmee ze geslachtsgemeenschap hadden.

“Degenen met minder verkrachtingen werden ervan beschuldigd homo te zijn.”

Bron: Turkse media