Adnan Oktar is een prominente tv-persoonlijkheid. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij aan het hoofd staat van een onwettige sekte. Er lopen 24 aanklachten tegen hem, maakte het parket vrijdag bekend. Er werd klacht ingediend tegen Oktar en nog 225 andere verdachten. Het dossier zal nu overgemaakt worden aan een rechtbank in Istanbul, die een datum voor hun proces zal bepalen.

Oktar werd vorige zomer gearresteerd, samen met een groot aantal volgelingen, toen hij zijn villa in Istanbul ontvluchtte. Hij zit nu in de cel samen met 171 van zijn volgelingen. Hij en zijn volgelingen worden beschuldigd van poging tot politieke en militaire spionage, het leiden van een criminele organisatie, poging tot moord, afpersing, bedreigingen, verkrachting en andere, minder zware aanklachten.

Volgelingen van Adnan Oktar

De 63-jarige Oktar werd een begrip in Turkije vanaf de vroege jaren 2000, maar in de jaren 1980 haalde hij al eens de media. Toen werd hij gearresteerd op beschuldiging van “het verdedigen van theocratie”, omwille van zijn islamitische denkbeelden. In 1999 dook hij opnieuw op. Ditmaal werd hij veroordeeld voor afpersing, maar uiteindelijk werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard en verbleef maandenlang in een psychiatrisch ziekenhuis.

Later pakte hij uit met een reeks boeken waarin hij zich afzet tegen de evolutietheorie (zie bovenstaande foto) en in 2011 lanceerde hij zijn eigen tv-omroep. In Turkije wordt schande gesproken van zijn tv-shows. Hij wordt er omringd door schaars geklede vrouwen terwijl hij zijn religieuze preken houdt. Zijn levensstijl is een beetje te vergelijken met die van Hugh Hefner, de oprichter van het Amerikaanse magazine Playboy. Net als bij Hefner woonden er in Oktars exuberante villa verscheidene vrouwen, met plastische chirurgie opgesmukt, die verleidelijk poseerden rond Oktar tijdens zijn tv-shows.

Bron: Sabah

S.V.R. ✅