President Donald Trump heeft eerder deze week gezegd dat de VS geen geavanceerde F35-gevechtsvliegtuigen zal verkopen aan Turkije. Ankara heeft namelijk het S400-luchtafweersysteem, van Russische makelij, gekocht. Trump betreurt de situatie en geeft zijn voorganger Obama de schuld.

“We kunnen het heel goed vinden met Turkije. En nu moeten we Turkije vertellen dat we hen de F35-gevechtsvliegtuigen niet gaan verkopen omdat ze werkelijk gedwongen geweest zijn om een ander raketsysteem te kopen,” zei Trump in een interview in het Witte Huis.

“Ze zitten in een heel moeilijke situatie. En ook de Verenigde Staten zijn in een heel moeilijke situatie terechtgekomen,” aldus Trump.

Het Trumpbestuur had ermee gedreigd om Turkije uit het F35-programma te zetten als het de Russische S400 zou kopen. Men is bang dat Moskou het luchtafweersysteem zal gebruiken om geheime informatie over de F35’s te verzamelen.

De levering van de S400-componenten begon vorige week en duurt voort.

Volgens het Turkse ministerie van Defensie is op 16 juli het twaalfde Russische vliegtuig met onderdelen geland op het vliegveld van Mürted, even buiten Ankara.

In 2017 tekende Ankara het contract over de aankoop van de Russische S400, nadat het verschillende keren vruchteloos had geprobeerd om het Amerikaanse equivalent te bemachtigen.

De Patriot-raketten

Trump geeft het voormalige bestuur, onder leiding van Obama, de schuld voor de aanhoudende rel rond de F35. Naar eigen zeggen hebben zij het probleem gecreëerd door de Turkse regering niet toe te staan om de Patriot-raketten te kopen.

“Van zodra ze ontdekten dat Turkije geen andere keus had dan die Russische raketten – of iets wat een beetje wil lijken op raketten, vergelijkbare quasi-raketten – schoot iedereen in actie en zei: ‘OK, we zullen jullie de Patriot-raketten verkopen.’

Maar tegen dan had Turkije al een contract getekend en veel geld betaald aan Rusland voor een raketsysteem dat ze hier bij ons, ongelooflijk genoeg, niet mochten kopen. Omdat Turkije een NAVO-lidstaat is,” bestelde Turkije al meer dan 100 F35’s en had het plannen om er in de toekomst nog meer te bestellen. En de fabrikant, Lockheed Martin, “is niet zo blij. Zo komen er veel banen op het spel te staan.”

Bron: Hürriyet

S.V.R.