Een 65-jarige Marokkaanse atleet die met zijn fiets vanuit Casablanca richting Mekka vertrok, is aangekomen in Ankara, het 9e land op zijn epische fietstocht over drie continenten.

Karim Mosta is een professionele atleet die gedurende zijn hele carrière aan 165 wedstrijden heeft deelgenomen. Hij bekroonde zijn succes met het winnen van de ultra-marathon wereldbeker in 1994-1995. Hij heeft ook 29 keer deelgenomen aan de uitdagende Marathon des Sables die wordt georganiseerd door zijn geboorteland Marokko. Hij won deze wedstrijd één keer met zijn team.

Mosta heeft meer dan 217.000 kilometer gelopen tijdens zijn 38 jaar lange carrière (5 keer de wereld rond). In totaal bezocht hij ook meer dan 135 landen.

Op 4 mei begon hij aan een nieuwe uitdaging: Meer dan 8.000 kilometer fietsen naar Mekka om er de Hadj-pelgrimstocht uit te voeren en anderen te inspireren om ook te sporten. Tot nu toe heeft hij Spanje, Frankrijk, Italië, Slovenië, Kroatië, Servië, Bulgarije en Griekenland doorkruist. Nu hij in Turkije is aangekomen, zullen zijn volgende haltes Libanon en Jordanië zijn, voordat hij zijn eindbestemmingen – Saudi-Arabië – bereikt.

De Marokkaanse atleet zei in een interview met de Turkse krant Sabah, vanuit de Marokkaanse ambassade in Ankara, dat hij vier belangrijke redenen had om deze reis te volbrengen.

De eerste reden was cultureel, hij de kans zou krijgen om 12 landen te bezoeken. De tweede reden was om een voorbeeld te stellen voor anderen, mensen de kracht te geven om verder te gaan en hen aan te moedigen om het beter te doen. De derde reden was het uitvoeren van de Hadj-pelgrimstocht, een van de vijf pijlers van de islam. Zijn laatste reden is humanitair van aard. Mosta zou graag geld inzamelen voor twee Marokkaanse weeskinderen zodat deze naar school kunnen gaan.

“Turkije is tot nu toe het mooiste onderdeel van mijn reis,” zei Mosta. Hij voegde toe dat de Turkse bevolking erg behulpzaam is geweest en veel belangstelling heeft getoond. De Marokkaan zei dat de route tussen Istanbul en Ankara prachtig maar zeer uitdagend was door alle heuvels en bergen. Mosta vertrekt vanuit Ankara richting de mediterrane havenstad Mersin waar hij de veerboot zal nemen naar de Libanese stad Tripoli.

Hij zei dat de grootste uitdaging van zijn reis nog voor hem ligt, namelijk het onherbergzaam gebied tussen Jordanië en Mekka. Desalniettemin is hij vastbesloten om dagelijks 100 kilometer af te leggen. De Marokkaanse atleet hoopt Mekka te bereiken tegen 9 augustus wanneer de Hadj-periode van start gaat.

Mosta heeft een Facebookpagina waarop hij dagelijks zijn locaties en route publiceert. Twee radiostations in Marokko maken dagelijks telefonische verbinding met hem om op de hoogte te blijven van zijn reis. Hij wil niet dat zijn reisinformatie wordt gebruikt als een reisgids en vermijdt specifieke namen van hotels of accommodaties. Hij publiceert wel tips over veiligheid, eten of zijn fietsroute.

De atleet onderhoudt ook contact met zijn vrouw Nadine en zijn twee dochters die in Frankrijk wonen. Hij bedankt Nadine in het bijzonder voor haar steun en aanmoediging gedurende zijn hele carrière. “Als zij er niet was geweest, zou ik het niet eens proberen,” zei Mosta.

Mosta bedankte ook het diplomatiek personeel in Sofia, Istanbul en Ankara voor hun interesse en gastvrijheid.

Drie Marokkaanse bedrijven, namelijk TGCC (Travaux Généraux de Construction de Casablanca), Groupe RAHAL en HemoLab Maroc, sponsoren Mosta’s expeditie.

Sabah

O.A.