De controversiële televisiepersoonlijkheid Adnan Oktar is vandaag veroordeeld tot meer dan duizend jaar cel voor klachten van onder meer kindermisbruik, spionage en georganiseerde misdaad.

Oktar werd in de zomer van 2018 gearresteerd, samen met een groot aantal volgelingen, toen hij zijn villa in Istanbul ontvluchtte.

Hij zit nu in de cel samen met 171 van zijn volgelingen. Hij en zijn volgelingen worden beschuldigd van poging tot politieke en militaire spionage, het leiden van een criminele organisatie, poging tot moord, afpersing, bedreigingen, verkrachting en andere, minder zware aanklachten.

Een rechtbank in Istanboel veroordeelde Adnan Oktar tot 1.075 jaar en 3 maanden cel, meldt de Turkse media.

Hij zou ook assistentie hebben verleend aan een terroristische groepering en illegaal persoonlijke data hebben opgenomen.

Oktar werd in 2018 opgepakt. Hij is berucht voor zijn vrouwelijk gezelschap dat hij “kittens” noemde en met wie hij ravotte en danste op zijn televisiezender.

Hij schreef onder het pseudoniem Harun Yahya sinds de jaren tachtig ook boeken over creationistische theorieën.

Oktar verzamelde een groot aantal volgelingen door de religieuze debatten die hij organiseerde op zijn televisieakanaal A9.

De zender werd in 2018 beboet door RTÜK, het Turkse overheids­orgaan dat instaat voor de regulering van de media, voor het uitzenden van programma’s die gewelddadig waren tegenover vrouwen.

Ook talrijke van zijn volgers werden opgepakt, van wie er veel zware celstraffen kregen. Volgens de Turkse media waren er in totaal 236 beklaagden en werden er 78 veroordeeld.

Adnan Oktar ontkent alle beschuldigingen en houdt vol dat bepaalde groepen, waaronder de ‘Britse staat‘ tegen hem samenzweren.

Jaren 80

De 64-jarige Oktar werd een begrip in Turkije vanaf de vroege jaren 2000, maar in de jaren 1980 haalde hij al eens de media. Toen werd hij gearresteerd op beschuldiging van “het verdedigen van theocratie”, omwille van zijn islamitische denkbeelden.

In 1999 dook hij opnieuw op. Ditmaal werd hij veroordeeld voor afpersing, maar uiteindelijk werd hij ontoerekeningsvatbaar verklaard en verbleef maandenlang in een psychiatrisch ziekenhuis.

Bron: TM

Kat ontvlucht uit villa Adnan Oktar: ‘Ik had nog nooit de Turkse lira gezien’

Waarom lijken alle “katjes” van sekteleider Adnan Oktar op elkaar?