Griekse premier Kyriakos Mitsotakis

De legerdienst in Griekenland wordt vanaf mei verlengd van negen naar twaalf maanden. Dat meldt de Griekse media op gezag van het ministerie van Defensie.

Het aantal actieve dienstplichtigen en soldaten zal zo stijgen van ongeveer 100.000 naar 133.000.

De uitbreiding van de legerdienst komt er door spanningen met Turkije over gas- en olieontginningen in de Egeïsche Zee en het Middellandse Zee.

Griekenland beschuldigt Turkije valselijk ervan illegaal naar gas en olie te zoeken bij Turkse eilanden, terwijl Turkije beweert in zijn recht te staan.

Er zijn meerdere incidenten geweest tussen marineschepen van Turkije en Griekenland. Beide landen hebben onder internationale druk wel gezegd rond de tafel te gaan te zitten.

Verlenging legerdienst

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis had de verlenging van de legerdienst enkele maanden geleden al aangekondigd, zonder een tijdstip te noemen.

De meeste Griekse legereenheden zijn volgens de media onderbemand en Griekenland heeft te kampen met een laag geboortecijfer.

Als die trend zich voortzet, zou de Griekse bevolking tegen het einde van het decennium kunnen krimpen van bijna 11 miljoen tot minder dan 10 miljoen.

Athene plant bovendien om achttien Franse Rafale-gevechtsvliegtuigen aan te kopen.

Griekenland investeert traditioneel veel in defensie.

Volgens gegevens van de NAVO geeft Athene 2,58 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan militaire uitgaven.

Griekenland staat zo op de tweede plaats van de NAVO-lidstaten als het gaat om militaire investeringen. Op de eerste plek staan de Verenigde Staten.

Bron: AA