Haydar Dümen, een vooraanstaande Turkse psychiater en een van Turkije’s meest gelezen columnisten, is op 10 februari overleden nadat hij COVID-19 had opgelopen, zo heeft zijn vrouw bevestigd.

In een gesprek met de particuliere omroep CNN Türk op 11 februari zei Gül Dümen dat haar 91-jarige man al een tijdje onder behandeling was voor het coronavirus.

Hij probeerde in zijn eigen unieke stijl remedies te vinden voor een reeks op psychologie gebaseerde seksuele aandoeningen, zoals erectiestoornissen, vaginisme en angst voor de eerste nacht, en beantwoordde brieven van lezers.

Dümen, die moedig en semi-humoristisch de problemen aanpakte die door een belangrijk deel van de Turkse samenleving als taboe werden beschouwd, werd beschouwd als een iconische figuur in de mediawereld.

“Hij was de meest levendige arts in Turkije. Hij was niet alleen bekend om zijn geschriften over seksualiteit, maar ook om zijn liefde voor dieren. Rust in vrede,” zei Mehmet Coşkundeniz, een columnist van het dagblad Posta die jarenlang dezelfde pagina deelde met Dümen.

Dümen begon zijn carrière als neuropsychiater in 1958 en werkte zo’n 60 jaar non-stop in staatsziekenhuizen en in zijn eigen privépraktijk. Hij schreef 27 boeken, vooral over het seksuele leven.

Hij was ook bekend om zijn passie voor kraaien. Hij had zes vrij vliegende kraaien in zijn huis.

Bron: Hürriyet